Куелап, Перу - древната крепост на войните от обла

Go down

Куелап, Перу - древната крепост на войните от обла

Писане by Георги on Вто 28 Апр 2015, 09:52

Мачу Пикчу е безспорно най-известната археологическа забележителност в Перу. Неговите строители - инките, са и едно от най-известните южноамерикански племена. През 2011 министърът на външната търговия и туризма на Перу дори изнася данни от които е видно, че 70 процента от чуждестранните туристи посетили страната идват само заради Куско и Мачу Пикчу и двете дело на инките. А Перу има още какво да предложи, това е дом на много племена и култури. Едно място незаслужено пренебрегвано е Куелап, град-крепост изграден от хората от културата Чачапоя (Chachapoyas).Куелап е един от най-големите древни каменни съоръжения в Новия Свят. Намира се на около 3000 метра надморска височина на склоновете на Андите в северно Перу.Смята се, че Куелап е била укрепена цитадела изградена от чачапоите. Те са били известни още като "войните от облаците" и са били племе населявало тези земи преди инките. Според археологическите находки крепостта е била изградена някъде около 6 век от н.е. и се е използвала до към 16-ти.

Саркофази дело на това племе:Заради стратегическото място на структурата и заради масивните каменни стени (на места до 20 метра височина и със средна дебелина 80 сантиметра), Куелап често се нарича крепост, предполагайки, че мястото е имало военна функция. Може би е имало за цел да предпазва чачапоите от враждебни съседи. Но стените ограждат зона от почти 65 000 квадратни километра(!) и между тях са открити не само военни постройки, но и религиозни, обществени и жилищни сгради. Изчислява се също така, че във връхната си точка там са живели до 300 000 души, които не може да са само войни - вероятно е имало шамани, търговци, земеделци. Затова може би по-правилно е Куелап да се нарича не крепост, а град.Смята се, че Чачапоя са завладени от инките през втората половина на 15 век. Изглежда обаче Куелап е пощаден от завоевателите и чачапоите остават да живеят там. През 16 век обаче пристигат испанците и тази индианска култура замира. Куелап е изоставен.

През следващите векове природните стихии вземат своя дан от мястото. И макар местните хора да продължават да го помнят, Куелап е отново преоткрит за външния свят едва през 1843-та.От тогава археолозите не са спрели да проучват мястото. Намират интересни неща. Като на пример интересни манипулации върху кости, които може би са най-ранните доказателства за костна хирургия.

Освен археолозите и перуанското правителство също обръща внимание на Куелап - целта им е да го превърнат в туристическа дестинация. Едно намерение е да прокарат кабинкова линия. Сега желаещите могат да посетят мястото пеша (3-4 часа път) или с автомобил по черен път (час и половина). С кабинкова линия това време драстично ще се редуцира. Това обаче си има и своите негативни страни - хора от околните села се притесняват, че така препитанието им ще изчезне, те в момента предлагат храна и подслон на хората придвижващи се към Куелап.http://misterika.blogspot.com/2015/04/blog-post_28.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите