Историята на рицарите-тамплиери

Go down

Историята на рицарите-тамплиери

Писане by Георги on Съб 09 Май 2015, 08:54

Тамплиерите са средновековен орден, приеман често и за вид тайно общество, чиято истинска цел остава мистерия или най-малкото историците не могат да постигнат съгласие за нея. Тези рицари-монаси оставят след себе си много подсказки предавани от поколение на поколение, скрити в ръкописи и преоткрити в днешни времена. Тяхната история е завладявала ума на хората през вековете. Били ли са изпратени в Светите земи за да защитават поклонниците или са имали тайна мисия да намерят загубени светини и заровени съкровища?Орденът на тамплиерите е основан през 1118 или 1119 в Йерусалим от френския рицар Хюго Пайен. За близо две столетия те са най-влиятелния религиозен орден в средновековния свят. Те са първата постоянна армия в Европа от времето на Римската империя, достигат своя апогей около 1300 г. и наброяват десетки хиляди.

Но в началото тамплиерите са всичко на всичко деветима рицари сплотени от кръвни връзки помежду си. Едновременно монаси и войни, те са един парадокс без прецедент до тогава, защото свещениците не са вдигали оръжия до този момент. Освен това тези рицари дават обет да живеят в бедност, послушание и целомъдрие. Тамплиерите не се предавали в битка освен ако врагът не ги превъзхожда три към едно и освен това са вярвали, че след като се бият в името божие, те веднага ще попаднат в рая, ако паднат в боя.Днес в Европа има стотици бивши обекти принадлежали някога на тамплиерите, което показва колко влиятелни са били. В своя пик е имало близо 15 000 здания принадлежащи на тамплиерите, които са образували мрежа простираща се Англия до Египет. Нейният център е бил във Франция - сърцето на средновековния свят. Официалната история казва, че рицарите-тамплиери са имали за цел да защитават пътниците тръгнали към Йерусалим. Както и да защитават християнското кралство в Светите земи.

Нека се върнем малко по-назад в историята. През 1065 г. Йерусалим е превзет от мюсюлманите. На 27 ноември 1095 папа Урбан II произнася реч в която окуражава християните да вземат оръжие и да освободят Светите земи. По това време мюсюлманите контролирали Испания и част от източна Европа. Хиляди западноевропейци откликнали на призива на папата и тръгнали на поход, но едва около хиляда стигнали до Йерусалим. Въпреки това, те, заедно с византийците, успели да превземат града през 1099 след 5 седмична обсада. Християните от Европа отново започнали да пътуват към Светите земи в рекорден брой. Пътищата обаче били опасни, тогава именно на сцената се появили тамплиерите.

Историята обаче не се развила добре за християните. През 1187 г. по време на третия кръстоносен поход те претърпели поражение при селцето Хатин (в днешен Израел). Това било най-тежкото поражение за християнските войни в историята. Всички тамплиери в района били избити, а след няколко месеца паднал и Йерусалим. Следващите кръстоносни походи ще бъдат до един провали. Загубата на Светите земи накарало ордена да се прибере изцяло в Европа, но за тези няколко десетилетия противно на клетвите за живот в бедност, тамплиерите били доволно забогатели, а и се ползвали с невероятно влияние. Отчитали се единствено пред папата, не плащали данъци и можели свободно да преминават границите на европейските държави. Още от около 1150 г. спрели да охраняват пътищата на поклонниците, вместо това им вземали парите и ценностите в началния град и им давали същата сума (без малка такса) в крайната точка на пътуването им - така поклонниците пътували без богатства, които биха привлекли бандитите. Тамплиерите влезли в банковия бизнес. Системата която изградили ще послужи като модел на днешните банки. Парични трансфери, пенсионни планове, пътнически чекове - всичко има своите корени при тамплиерите. Орденът се превърнал в първата в света мултинационална корпорация. Давали дори заеми с лихва, нещо което се забранява от църквата, но последната си затваряла очите. Бедняци и аристократи, дори цели държави задлъжнели към ордена.След загубата на Светите земи орденът изпаднал в лошо положение. Поклонници не пътували вече на там и нямало голяма нужда от системата с "пътнически чекове". А мнозина от задлъжнелите към тамплиерите се чудели как да се отърват от тях. Имало и друга причина за това което в последствие се случило с ордена. Представете си една постоянна армия кръстосваща Европа и неподчиняваща се на никого. Без враг с когото да се бият и без цел. Определено били заплаха за владетелите на различните страни.

На 13 октомври 1307, петък, в цяла Франция рицарите тамплиери били арестувани по заповед на крал Филип IV. Той искал да сложи ръка на богатствата им, а и бил много задлъжнял. Тамплиерите били хвърлени в затвора и измъчвани докато не признаели обвиненията в ерес, хомосексуалност и нечестни търговски сделки. Мнозина били убити. На свой ред папа Климент V формално разпуснал изцяло ордена през 1312 г. На 18 март 1314 г. последният велик магистър на тамплиерите Жак дьо Моле бил изгорен на клада. Точно преди да умре Моле проклел гонителите си да се явят заедно с него до края на годината пред "Божия съд". И папа Климент и крал Филип умрели преди края на годината.След 1314 орденът на тамплиерите изчезва напълно от историческите сведения. Макар и стотици тамплиери да били арестувани при гоненията срещу тях, при такъв голям орден вероятно хиляди останали на свобода. Какво е станало с тях? Има различни теории. Някои емигрират в Шотландия и поставят началото на съвременното масонство. Данните говорят също, че в началото на ХІV век оцелелите рицари-тамплиери или основават свой собствен орден, или се сливат със съществуващ по това време таен орден, по-късно споменаван като "Орденът на Розенкройцерите". Също така флотът на тамплиерите (който бил изключително голям за времето си) изчезва безследно. Най-дръзката хипотеза е, че корабите отплавали за Америка и достигнали този нов континент много преди Колумб.

Освен загадката за съдба им, има и една не по-малка загадка свързваща се с тяхното зараждане. Както бе споменато, в началото тамплиерите били всичко на всичко 9 рицари. Абсурд е да са можели да пазят пътуващите поклонници. Тези рицари сякаш имали тайна мисия в Светия град. За нещо такова говорят археологически разкопки проведени през 1867 в Йерусалим. Британски археолози открили вертикален тунел започващ от пода на една джамия. 20 метра по-надолу той се извива в хоризонтален проход продължаващ към основите на Соломоновия храм. В тунела били намерени шпори и други предмети, които говорели, че именно тамплиерите са го прокопали. Какво са търсели? Скрити съкровища оставени от евреите при нахлуването на римляните през 70 г. от н.е.? Светият Граал? Изчезналия Кивот или скрижалите с десетте божи заповеди? Освен това има ранни масонски текстове от 18-19 век, които говорят точно за това - че тамплиерите са намерили кивота...

http://misterika.blogspot.com/2015/05/blog-post_9.html


Последната промяна е направена от Георги на Съб 09 Май 2015, 21:12; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Историята на рицарите-тамплиери

Писане by Атина on Съб 09 Май 2015, 20:48

Който не е гледал "Арн - рицарят тамплиер", може да гледа от линка и двете серии наведнъж с английски субтитри.  Smile

avatar
Атина
Палада
Палада

Posts : 93
Join date : 10.04.2015
Location : София

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите