Доказателство за извънземни сигнали от Космоса?

Go down

Доказателство за извънземни сигнали от Космоса?

Писане by Георги on Пет 10 Апр 2015, 19:12

Така наречените "мигновени радио избухвания" са сравнително нов космически феномен на който и преди съм отделял внимание в блога:

Мигновените радио-избухвания - естествен феномен или сигнал от извънземни?

Мистериозен космически сигнал уловен в реално време

В горните статии се споменава, наред с другите възможности, че тези сигнали може да имат изкуствен произход. Сега изглежда има едно обстоятелство което силно накланя везните в полза на тази хипотеза. Няколко астрономи са заявили, че намират шаблон в дисперсията (разликата във времето между високочестотните и нискочестотните вълни) на тези сигнали. Всичките стойности са кратни на числото 187.5, а това е удивително.

Един пример - имате група от трима човека и ако им измерите теглото, виждате, че всичките стойности са кратни примерно на числото 5 - единият човек тежи 60 килограма, втория 65, третия 70.

Схематично представяне на сигналите:Разбира се това голямо съвпадение със сигналите може да е съвсем случайно, още повече, че учените са изследвали едва десетина от тези "бързи радио избухвания". Ако се върнем на примера с теглото на хората - при трима човека е лесно да "открием" някаква закономерност, ако обаче добавим четвърти човек и той е с тегло 72 кг., то шаблона се проваля. Така, че и уж откритата схема при сигналите може да се окаже просто съвпадение като открием нови избухвания.

А ако и следващите открити сигнали потвърдят тази закономерност? Тогава е твърде вероятно тези сигнали да са дело на извънземни. Учените все пак се застраховат припомняйки, че дори нещо да изглежда с извънземен произход, то това не значи непременно, че е наистина с такъв. През 1965 и 1967 когато са открити съответно звездните обекти известни като квазари и пулсари, първоначално те също са смятани за дело на извънземни цивилизации, едва после се е доказало, че са естествени космически тела (а доказано ли е наистина?).

Малко повече пояснения за самата характеристика наречена дисперсия. Сигналите съдържат вълни с различни честоти - както високи, така и ниски. Пътувайки през пространството, вълните на ниски честоти имат свойството да се забавят при взаимодействието си с материята - междузвезден прах, газ, облаци от електрони. Високочестотните вълни пък преминават доста по-лесно през същите препятствия. Затова те изпреварват нискочестотните. От колкото по-далеч идва един сигнал, толкова по-голяма ще е неговата дисперсия, между другото това се използва за определяне на отдалечеността на източника на сигналите. За бързите радио избухвания изчисленията показват, че техния първоизточник е на няколко милиарда светлинни години макар, че има учени, които правят предложение, че "нещо сме се объркали" и сигналите идват от човешки сателит около Земята, така де - защо да вярваме на научните изчисления като можем да твърдим, че "има грешка". Освен това поне на едно място прочетох, че вече има 5 радио-сигнала невключени в изследването, които не отговарят на схемата. Как за около 8 години засечените сигнали бяха едва десетина, а сега изведнъж изникнаха нови 5!? Не че обичам теориите на конспирацията, но сякаш някои хора са твърде усърдни в това да докажат, че това не са сигнали на извънземни...

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Доказателство за извънземни сигнали от Космоса?

Писане by Георги on Нед 19 Апр 2015, 14:33

Новите открития по темата са разочароващи:

Продължение на темата за странните сигнали

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите