Замакът Масяф - седалището на убийците Асасини

Go down

Замакът Масяф - седалището на убийците Асасини

Писане by Георги on Нед 24 Май 2015, 10:37

Масяф е днешен град в Сирия в който през 12 век се е намиралa главната крепост и седалище на прословутите убийци асасини. Тази религиозна и военна група е основаха от Хасан и-Сабах. Именно от тях идва в английския език думата "асасин" (убиец). По техен модел е изграден образа на главния герой в игрите от поредицата "Assassin’s Creed".

Самата крепост (до голяма степен запазена и до днес) не е изградена от асасините. Тя е по-стара. Археологическите проучвания навеждат на мисълта, че нейни строители са били византийците. Масяф преминава през различни ръце, основно мюсюлмански династии, преди да стане седалище на сектата на убийците през 1141 г.Асасините са се отървавали с голяма ефективност от своите политически врагове. Това до известна степен им дало голямо влияние над региона, което от своя страна накарало другите владетели да започнат да се притесняват от тях и да желаят да ги унищожат. Със задачата да превземе Масяф се заел не кой да е, а самият легендарен Саладин (на долната илюстрация) - султанът на сарацините известен с това, че е бил достоен противник на кръстоносците на Ричард Лъвското сърце.Саладин обсадил замъка през 1176 година, но обсадата била неуспешна. Според една легенда, Саладин бил заспал в своята тента, когато един убиец-асасин се промъкнал в нея, който обаче не идвал за да го убие. Саладин се събудил и видял как убиеца си тръгва. До леглото си намерил сладкиш с отрова и бележка с предупреждение, че следващият път ще го убият, ако не си тръгне. Уплашен за живота си, Саладин сключил мир с асасините.

Но и асасините си "намерили майстора". През 1260 г. Масяф, заедно с три други крепости, били принудени да се предадат на монголците. Скоро обаче самите монголи били победени от мамелюците (династия идваща от Египет и с огромно влияние в Близкия Изток). С прогонването на монголците от Сирия, асасините успяват да си възвърнат контрола над Масяф. Властват там обаче само десетина години, преди мемелюците да завземат на свой ред крепостта. Постепенно асасините западат и изчезват от историята.

От 2000 до 2006 година се провеждат реставрационни работи в крепостта, за да се запази рушащата се крепост (днес обаче не е ясно дали замъка ще оцелее заради войната в Сирия). При реставрациите е открит един таен тунел, който вероятно е извеждал извън крепостта. Намерили са и цяла система от тунели, които са отвеждали дъждовната вода в цистерни под замъка. Явно така е бил изграден, че да издържа на дълги обсади.http://misterika.blogspot.com/2015/05/blog-post_24.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите