Картата на турския мореплавател Пири Рейс

Go down

Картата на турския мореплавател Пири Рейс

Писане by Атина on Нед 24 Май 2015, 22:20

Картата на турския мореплавател Пири Рейс

Лична съдбаКой е Пири Рейс? Османски мореплавател, учен и картогрф. Живота му е бил изпъстрен с героични подвизи. Роден е между 1465 и 1470 г., за най-вероятна рождена година се приема 1465 г., в Гелиболу (днешен град Галиполи, на полуостров Галиполи, пролива Дарданели, Турция). Истинското му име е Хаджи Мухиддин Пири ибн Хаджи Мехмед. По произход е османски турчин. Син е на Хаджи Али Мехмед от град Караман и племеник на легендарния Османски мореплавател Кемал Рейс (от раис-капитан на арабски). Подобно на чичо си, Пири избира пътя на мореплавател. На 16 години, за първи път взима участие във военна кампания (през 1481 г.) под ръководството на чичо си, в Червено море. На 22 години (през 1487 г.) се отправя на помощ на мясулманска Испания. През 1491 и 1494 г. участва в щурма на островите Сицилия, Сардиния и Корсика и южните брегове на Франция. През 1499 г. участва, като командващ на кораб в сражение с Венеция. Вуйчо му загива, вероятно през 1511 г. Пири Рейс се връща в Галиполи и започва да се занимава с картография. През 1516 г. става адмирал и управлява корабите в боя при Египет. През 1521 и 1522 г.,участва в Родоската операция.

Най-успешна му акция е 1528 г. Тогава събаря португалското господство над Индийския океан и връща Адена на Османската империя. После минавайки през Египет се отправя към Катар и остров Бахрейн. Използвайки краткото му отделяне от корабите, завистници и предатели организират отстраняването му. В Истанбул постъпива донесение от Египетския валия, че адмирала е изоставил в Басра своя флот. Последвала заповед на Истамбулския паша за незабавно наказание и смърт. Публичното обезглавяване на Пири Рейс се извършило в Кайро, по заповед на каирския валия (губернатор) Дукан Заде Мехмед Паша, през 1554 или 1555 г. Така след 80-годишна служба на империята, се е простил с живота си учен, вликолепен мореплавател и картограф – Пири Рейс.

Твочески път


Картата на Пири Реис, сравнена с днешна сателитна снимка на Южна Америка

След смърта на чичо си през 1511 г., Пири Рейс се оттегля в Галиполи и се отдава на голямата си страст – картографията. Работи върху „Морски атлас – Морска книга (Бахрие)”, а през 1513 г. начертава своята „Карта на света”. Пири Рейс бил колкото велик моряк, толкова и велик картограф. Пътешествал и творил с натрупаната от него лично и получената от чужди източници информация. В „Бахрие” описвал едновременно историческите и геофрафските особенности на континентите и чертаел карти. „Морска книга” при това е написана в стихове. В началната си част, дава всички събрани познания свързани с мореплаването. След общите разяснения ни запознава с Егейско и Средиземно море, обръщайки внимание на свързаните с тях наблюдения и проучвания. Запознава с ураганите, видовете ветрове и отразява мащабно обхващащите света морета и суша. Описва подробно португалските постижения в мореплаването и откритията им в Китайско море, Индийския океан, ветровете в Средиземно и Егейско море, Персийския залив и Атлантическия океан. Картовата част започва с надписи. Тръгва от пролива Дарданели и дава историческа и географска информация за бреговете на Егейско море и островите му, бреговете на Адриатическо море, Западна Италия, Южна Франция и островите около бреговете на източна Испания. Продължава с Африканските брегове, Палестина, Сирия, Кипър и бреговете на Мала Азия,стигайки до Мармарис.т.е.- Разглежда се целия басейн на Средиземно море. За съставяне на картите, по собствените му думи, той е използвал около 20 картографски източника. Осем от тях били от времето на Птолемей. Някои от ползваните източници са принадлежали на самия Александър Македонски. Вероятно, в ръцете на Пири Рейс са попаднали карти и от Александрийската библиотека, създадени по замисъл на Аристотел. В книгата си „Седем морета” за единя си източник, Пири Рейс пише, че „я съставил по името на Коломбо (Христофор Колумб), генуезец открил тези земи. В ръцете на Коломбо е попаднала книга, където е прочел за „Западно море” с брегове и острови. Там се намирали всевъзможни метали и скъпоценни камъни. Този Коломбо дълго изучавал тази книга и я взел със себе си на пътешествието си. От нея научил за страстите на туземците към стъклени украшения, и взел от тях за да ги сменява за злато.” „Картата на света на Пири Рейс” е издание 1513 г. В нейната западна част, тя е сходна с тази на Колумб, съставена 1498 г. За източната ѝ част е ползвал източници от много по стари времена, китайски, индийски, холандски. Например „Карто-схема” от ІV в.пр.н.е. принадлежаща на Александър Македонски. От бележките в полето е известно, че с част от изтичниците Пири Рейс се е сдобил от завзетите испански и португалски кораби в Червено море.
През 1517 г. подарява първата начертана от него карта на Явуз Султан Селим („Жестокия”). След това завършва „Морския атлас”. През 1524 г. Пири Рейс, води кораба на великия везир Макбул Ибрахим Паша пътуващ за Египет. Поради интереса на везира през 1525г. преработва „Бахрие” с негова помощ и я подарява на падишаха-султан Канун Султан Сюлейман, „Законодателя“ (или наричан още „Великолепни“) заедно с начертаната през 1528 г. Втора карта на света. В Египет той подготвя „Учебник по навигация“, като прилаожение към „Бахрие”, който я обогатява с ярки илюстрации и детаилни описания. Тази негова работа станала сензация в тогавашния научен свят. През 1528 г. Пири Рейс съставя следващата карта (историческа) – «Велики географски открития». Най успешните му творчески години са били по време на управлението на султан Канун Султан Сюлейман (1520-1566 г.). Тогава той провежда редица научни изследвания, военноморски кампании и се утвърждава като учен, картограф и адмирал от туската флота.

Картата на Пири Рейс


Фрагмент от "Карта на света" (1513 г.) на Пири Рейс

Картата на Пири Рейс била намерена през 1929 г. от професор Адолф Деисман, работещ тогава в архива на Двореца "Топкапъ". това става по време на преустройството на двореца в музей. Картата е предадена веднага на Мустафа Кемал Ататюрк, който заповядал да се проучи и публикува. Тогава обаче още никой не прдеполагал какви загадки крие тази карта. При по-късни проучвания се разбира, че картата представлява невероятна мистерия.

Картата е част от произведението на Пири Рейс "Книга за морското дело". Картата се съхранява в библиотеката на музея Топкапъ Сарай в Истанбул, но има копия и в други страни. В Националната Берлинска Библиотека се съхраняват и атласи на Пири Рейс.

На картата са изобразени западното крайбрежие на Африка, източното крайбрежие на Южна Америка и северното крайбрежие на Антарктида.

За да обясни рисунките на непознати по това време земи и източниците на своите писания, самият Пири Рейс посочва, че негови извори са били "старите владетели на морето", което предизвиква голям интерес като загадка и причина картата да се окачествява понякога като артефакт не на мястото си.

В "бахрийе" (помощен коментар) Пири Рейс отбелязва: "Карта от този вид не притежава вече никой днес". Също така обяснява, че е приготвил своите карти използвайки 20 стари карти и 8 световни карти начертани в епохата на Александър Македонски и че на тях е изобразен целият населен свят. Графологическата експертиза на бележките, направени в страничните полета на картата, потвърдила, че са направени от ръката на Пири Рейс.

До откриването на картата на Пири Рейс е имало само два картографски източника, и двата косвени, за да се разбере как Христофор Колумб е схващал своите открития. Единия е плакат създаден през 1525 г от Алесандро Зорзи (Alessandro Zorzi) от Венеция, която рисунка се базира на карта донесена от Бартоломео Колумб (Bartolomeo Columbus или Bartolomé Colón, брат на Христофор Колумб) през 1506 г. Картата на Зорзи е съдържала информация, която през 1506 г е била непозната и поради това не може да се предположи, какви точно географски разбирания е имал Христофор Колумб, въпреки че Новия Свят е представен като част от Азия.

И единствената друга карта оцеляла от онова време е нарисувана от Хуан де ла Коса (на исп. - Juan de la Cosa), член на първата експедиция на Колумб от 1492 г и след това плавал също и с Америго Веспучи (на ит. - Amerigo Vespucci). Тази карта датирана от 1500 г показва правилно Куба като остров, докато Колумб е вярвал, че Куба е полуостров на Азия.

Картата на Пири Рейс е нарисувана върху пергамент, изработен от кожа от газела и включва координатна мрежа пресичаща Атлантическия океан. Така наречените "линии на посока" (или румбови линии) са типични за портоланските карти и морските карти от средновековието и на тях не се отбелязва географската дължина и ширина, а се ползват по-скоро като указател на посоките (подобно нещо днес се използва понякога в авиацията). Картата включва още красиви рисунки и записки отбелязващи важни открития. Една от тях отговаря с почти пълна точност на експедицията на Кабрал (Cabral) от 1500 г. Кабрал открива Бразилия когато ветровете го отклоняват от пътя му към американските индианци.

Пиринейския полуостров и западния бряг на Африка са начертани много внимателно, почти като портоланските карти. Много от имената в района са дадени на турски, без транслитерация от испански или португалски, което показва, че Отоманската империя е имала собствени познания за тези брегове. В горната част на картата се вижда рисунка на кораб закотвен до една риба с двама човека на гърба си, което е ясна препратка към средновековната легенда за свети Брендан (Saint Brendan of Clonfert) от Ирландия. Тъй като Пири Рейс е копирал внимателно от една от картите си източници, става ясно, че поне един от тези източници е средновековна европейска карта, а не някоя от споменатите от него карти на "древните морски владетели".

Картата демонстрира необяснимо познаване на Южна Америка. И не само на източното крайбрежие, но и на Андите в западната част, които по това време все още не били известни. Река Амазонка също била изобразена правилно. Неизвестните до 1592 г. Фолклендски острови, също били показани на картата и то на точната географска ширина.

Друг привличащ вниманието елемент е голямото количество острови, които са изобразени на картата, голяма част от които са легендарни. През Късното Средновековие картите с голямо количество несъществуващи острови са били често срещани, както показва, Глобуса на Мартин Бехайм (Martin Behaim) от 1492 г или картата на Тосканели (Toscanelli) използвана от Колумб.

Карибската част от картата на Пири Рейс е от висока важност. В крайния североизток се вижда голям остров наречен Испаниола (Hispaniola, днешни Хаити и Доминиканска Република), открита от Колумб през първото му пътуване и където установява една колония, отбелязана на картата, като три кули. Непосредствено на юг от Испаниола се вижда Пуерто Рико и на североизток група острови, които се наричат "Ундизи Вергине" (Úndizi Vérgine или "Единадесетте девици" на български език). Тъй като това име е с ясен италиански произход, а не с испански или португалски, това показва като източник на информация Колумб за този сектор. Поради това тази част от картата също не се основава на карти от дълбока древност.

Определено района в карибския басейн е силно неточно начертан. Северноамериканеца Чарлз Хапгуд опитал да я нагласи според равнинна проекция имаща за отправна точка местност в близост до Кайро, считайки, че острова, който ясно е обозначен като Испаниола всъщност е Куба и преориентирайки всичките райони в карибския басейн за да се получи съвпадение на детайлите.

Най-удивителното в тази карта е това, че на нея е изобразен континент, за който, както казват учебниците по история, нищо не е било известно до 1820 година – Антарктида.

Второ, на картата може да се намери и Земята Кралица Мод – област от Антарктида с площ 2,5 млн. кв. км, при това непокрита с ледове. Науката казва, че ледената шапка се е образувала преди милиони години и оттогава нито веднъж не е губила плътност. А създаването на картата още преди Антарктида да се скове от ледове, е било невъзможно, защото тогава човечеството още не е съществувало.

Не по-малко удивително е и това, че на картата са попаднали планински антарктически хребети, открити чак през 1952 година.

Професорът по история Чарлз Хапгуд в свое писмо до въздушното разузнаване на ВВС на САЩ отбелязал, че бреговата линия на Антарктида е била нанесена върху картата, преди да бъде покрита с ледове.

„Нямаме ни най-малка представа как да свържем данните от тази карта с предполагаемото ниво на географски познания през 1513 година“, отговорил му подполковник Харолд Олмайер.

„Изглежда, че точната информация се е предавала от поколение на поколение. Първите карти възможно са нарисувани от неизвестни – вероятно минойци или финикийци, които в продължение на хиляди години са били най-великите мореплаватели на древния свят.

Имаме доказателства, че техните карти са съхранявани в Александрийската библиотека, а по-късно работещите там географи са събрали тези данни ведно“, смята Хапгуд.

Като съвременна спътникова снимка

Обединявайки усилия с математика Ричард У. Страчън, Хапгуд изяснил още едно удивително нещо: картата до болка приличала на съвременните спътникови снимки, а значи тя може да изобразява въздушна снимка, направена от голяма височина. Но нима това е възможно, като се отчита нейната преклонна възраст?

Ето какво наблюдение е направил Ерих фон Данекен, един от най-известните идеолози на теорията на палеоконтакта: „Да допуснем, че спътник увисне над Кайро и насочи своята камера надолу. Разкрива се следната картина: в радиус пет хиляди километра от Кайро изображението е точно, но с отдалечаването от централната точка изкривяването става все по-забележимо поради това, че Земята има сферична форма. Южна Америка например изглежда по-продълговата, както и на картата на Пири Реис. Също, както и на снимки, направени от американските лунни сонди.“

Самата мисъл, че картата може да е била направена от въздуха, изглежда неправдоподобна. Кой може да е осъществил такава снимка преди милиони години? Неволно започваш да вярваш в съществуването на древни високоразвити цивилизации, разполагали с всички необходими инструменти за измерване.

А засега картата на Пири Реис остава класически пример за една от най-великите тайни на съвремието.

Картата на Пири Рейс не е единствена!

ВсъщностКартата на Филип Боаше картата на Пири Рейс съвсем не е единствената, която смайва днешния свят. Още през 1959 г. американският професор Чалз Хепгуд открил в Библиотеката на конгреса във Вашингтон една карта, съставена от Оронтеус Финиус през 1531 г. Там Антарктида е изобразена без лед, с ясно различими, брегове, планини и реки. Очертанията и характерните особености на релефа, съвпадали със сведенията заКартата на Оронтеус Финиус скритата под ледове повърхност на материка, които били картографирани през 1960 г.


Карта на Оронтеус Финиус

През 1737 г. действителният член на Френската академия на науките Филип Боаше, публикувал своя карта на Антарктида. На нея той също дал точно изображение на материка както изглежда без ледената покривка. Нещо повече, френският академик изобразил в средата на континента водно пространство, разделящо го на два подконтинента. Изследванията по програмата на Международната геофизическа година, извършени през 1958 г. потвърждават, че Антарктида всъщност е архипелаг, съставен от големи острови, сковани от лед, с дебелина 1,5 км.


Карта на Филип Боаше

В крайна сметка става ясно, че картите на Пири Рейс, Оронтеус Финиус и Филип Боаше дават представа за Антарктида такава, каквато е била по време на зараждащите се шумерска и египетска цивилизации. Според мнението на специалисти от Масачузетския технологичен институт, за съставянето на тези карти е необходимо задълбочено познаване на методите за геометрична триангулация и разбиране на сферичната тригонометрия. А такива знания безпорно са имали съставителите на картите, които използвали като първоизточници Пири Рейс, Оронтеус Финиус и Филип Боаше. Дали някога ще разберем, кои са били тези древни картографи, обладаващи такива смайващи знания?!

Източници:
https://cartograf.wordpress.com/2010/12/16/адмиалът-картограф-„пири-рейс”/
http://stranno.wikia.com/wiki/Картата_на_Пири_Рейс
http://megavselena.bg/drevna-karta-shte-prenapishe-istoriyata-na-zemyata/
http://en.wikipedia.org/wiki/Piri_Reis
http://www.tribak2007.com/mystery/pirireis.htm
avatar
Атина
Палада
Палада

Posts : 93
Join date : 10.04.2015
Location : София

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите