Древният бог Ану

Go down

Древният бог Ану

Писане by Георги on Нед 14 Юни 2015, 09:10

Ану е шумерският бог на небето, на рая, господарят на съзвездията, създател не само на всички богове, но и на злите духове и демони като демоницата Ламащу хранеща се с деца. Ану е бащата на всичките анунаки - митичните същества населяващи легендарната планета Нибиру.

Вярвало се е, че Ану има правото да съди тези извършили престъпления, затова той е сътворил звездите - те са войни имащи за задача да унищожат грешните. Характерен за този бог атрибут е тиарата декорирана с две двойки рога от бик. Опростеният му символ донякъде прилича на Малтийски кръст (на графиката). Сочи всички посоки на света, за да обхване изцяло небесата. Често се говори и за лъка на Ану, който се отъждествява с Млечния път.Ану притежава огромна сила с неизвестен произход, която надхвърля силите на другите богове на Месопотамия. Той може да изстрелва мистични лъчи твърде напомнящи на днешните лазери. Те могат да експлодират достигайки целта или да изграждат защитни щитове, дори могат създават тронове и кораби от чиста енергия. Ану може също така да създава портали през които да се пътува между земята и небето. Може и да създава магии, които да отслабят или засилят вече налични заклинания. Той може да проектира образа или гласа си от небето на земята и дори може да изрече такава магия, която да "завърже" определен индивид за определено място, което да не може да бъде напуснато. Ану изглежда има възприятия с които до някъде може да се осведоми за неща, преди те да са се случили.

Ану се счита за част от триадата съставена от него, Енлил, бога на въздуха, и Енки, бога на водата. В Законника на Хамурапи се казва, че богинята Инана от Урук може би му е била негова съпруга. Ану всъщност често се свързва с град Урук и затова се счита, че именно там се е зародил култа към него. Ану е син на боговете Аншар и Кишар, потомци на Апсу и Тиамат.

В шумерската митология преди всичко останало е първичното море от което се появила комичната планина състояща се от небесата "Ан" и земята "Ки". Енлил ги разделил като взел земята, а Ану небето.

Според небезизвестния Закария Сичин съпругата на Ану е богинята на плодородието и майка на останалите богове. Според него Ану е един от анунаките дошли от планетата Нибиру (Мардук). Според Сичин анунаките дошли на Земята преди 400 000 години в търсене на минерали и най-вече на злато.

След като управлявал 9 години, Ану бил свален от престола от Енлил, който му е бил син. Това напомня на гръцкия мит за Зевс и баща му Кронос.

Ану проклел Енлил да има трима мизерни синове след което се оттеглил в небесата. Енлил на свой ред бил детрониран от брат си Хадад (Баал). Тогава Ану пратил и двамата в подземното царство където да царуват на две отделни места и отново се върнал на трона.

http://misterika.blogspot.com/2015/06/blog-post_14.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите