Орландовци - стихиен бунт или планирано събитие?

Go down

Орландовци - стихиен бунт или планирано събитие?

Писане by Георги on Пон 15 Юни 2015, 16:50

На фаталната за някои дата 13 юни (събота) се случи един инцидент с криминален характер в софийския квартал Орландовци:

Масов бой между българи и роми завърши с двама арестувани и 7 души в "Пирогов"

Още тогава ми направиха впечатление две неща:

1. Само преди седмици имаше подобен инцидент в село Гърмен.

2. И също като в Гърмен нещата тръгват от това, че ромите надували силно музиката си.

Вчера, един ден по-късно, в квартала бе проведен протест срещу "ромската престъпност", който съвсем очаквано ескалира.

Има ранени при сблъсък в столичния кв. „Орландовци”

Над 200 души, някои с колове са се струпали пред читалището в столичния кв. „Орландовци” и крещят - „Хайде да влизаме в циганската махала”

Арести, напрежение и много полиция в "Орландовци"

От събота та чак до сега заваляха коментари от знайни и незнайни люде, призиви в интернет, обвинения, теории и т.н. Те скоро няма да спрат, това е ясно. Какво обаче наистина се случва, може ли въобще да се направи трезва преценка и да не се изпада в крайности? В търсене на истината нека започнем с няколко прости факта, които понякога едната или другата "страна в спора" забравят:

1. Голяма част от битовите престъпления се извършват от цигани - кражби, нападения над екипи на бърза помощ и т.н.

Многократно съм чувал политици от ДПС да отричат това с твърдението, че МВР не събирало данни за етническия произход на извършителите на престъпленията т.е. нямало как да знаят дали това са цигани или българи. Напротив, има начин, но от ДПС угодно го забравят. МВР не събира данни за етническата принадлежност, но събира географски данни т.е. за мястото където дадено престъпление се е случило. Или либералите от ДПС ще отрекат и това? Полицията сигурно според тях не знае къде даден лекарски екип е бил бит - в центъра на София ли, в циганското гето, на Марс ли.....А след като е ясно, че медици са били бити насред ромската махала, не е ли най-вероятно този побой да е извършен именно от ромите? Или някакви българи (а защо не марсианци!) са се промъкнали през нощта в гетото и са набили екипа (ДПС-логика)?

2. Сред мнозина от българите има расизъм към ромите. И расизъм не е да се защитиш когато те нападат, не е да излизаш на протест с искания за справедливост, а това да мразиш и обвиняваш вкупом ромите, всички роми, за всички престъпления и недъзи в обществото и държавата. Не всички роми крадат и се правят на бедни просяци докато имат безбожно скъпи палати. Дори напротив, голяма част от тях никога през живота си не са извършвали престъпления (освен може би да се напият в кръчмата и да се сбият - с друг циганин). А и не ромите окрадоха КТБ, нито пък разпродадоха всичко на безценица при лъже-приватизацията преди години (да продължавам ли със списъка какви тежки провинения ромите НЕ са извършили?).

Тези две точки са в сблъсък помежду си. Колкото повече някои индивиди от ромското малцинство си позволяват безчинства, толкова повече омраза проявяват българите към всички цигани, толкова повече роми стават обект на дискриминация и прояви на расизъм без да да имат каквато и да вина за битовите престъпления. Става една омагьосана спирала, която няма начин да не избухва в случаи като Гърмен и Орландовци.

Тоест твърде вероятно е тези два инцидента да са възникнали стихийно. Вярно, след това кой ли не се възползва от възникналата ситуация - ромски лидери да обикалят телевизионните студиа, политиците от ДПС да се представят за единствени защитници на толерантността, патриоти, националисти и откровени нацисти да веят знамена и да се бият в гърдите какви големи българи са и т.н. Но това, макар и важно, е второстепенно - тези групи ще се възползват от всяка ситуация, каквато и да е тя. Истински важното е, стигнали ли сме до точката на кипене в която не са ни нужни провокатори и подстрекатели, за да излезем навън и да се "саморазправим" с другия, с различния. Ако е така, то бог да ни е на помощ (макар че не съм вярващ). Това значи, че инциденти като тези в Гърмен и Орландовци ще се случват все по-често, ще са все по-сериозни, ще се лее много кръв и помиряването на различните общности ще е все по-трудно.

Все пак храня надежда, че нещата не са стигнали "точката от която няма връщане назад". Все още се чуват трезви гласове:

Протестиращ от „Орландовци": С бой не се решава проблемът

А и все още мисля, че поне в някои от случаите напрежението е нарочно създадено. В такъв случай просто трябва да бъдат установени подбудителите и да им се потърси реална отговорност. Не случайно започнах този материал със забележката, че случаите в Гърмен и Орландовци твърде много си приличат. Известно е, че мнозина роми обичат да слушат музика усилена до макс, това е от години - вижте само циганските сватби. Също така е известно, че мнозина други хора се дразнят от тази силна музика. Нима досега роми не са надували музика в близост до българи и съответно българи не са им правили забележки? Сто процента е имало много такива случаи, но обикновено нещата се разминават без инциденти. "Добре бе, бате" - казва циганинът и заминава да слуша "доко, доко" навътре в махалата. Защо сега се е стигнало до насилие и то на два пъти? Случайност? Всеобща изнервеност?

Дали поне един политик не предупреждаваше преди близо половин година (!), че именно такива размирици се подготвят? Тази новина е от преди точно 5 месеца:

Методи Андреев заподозря ДПС в подклаждане на ромски бунтове

Накрая, като отрезвяване, бих посъветвал всички зовящи за крайни мерки да прочетат тази статия във Webcafe, разпознавате ли се в нея:

Патриотични талибани

Може да изгледате и таз сутрешния материал на Нова Тв по темата, не че им правя реклама, но от всичко което четох и гледах, това най-много се доближава до идеята за обективна, търсеща отговори журналистика:http://misdaily.blogspot.com/2015/06/15-2015.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите