Древен мост между Индия и Шри Ланка?

Go down

Древен мост между Индия и Шри Ланка?

Писане by Георги on Сря 17 Юни 2015, 07:55

Според една древна индийска легенда владетелят Рама построил мост между Индия и Шри Ланка преди повече от милион години. Той направил това, за да спаси своята отвлечена съпруга Сита.

Според една мюсюлманска легенда пък Адам преминал по моста на път за Цейлон (старото име на Шри Ланка) където стоял на един крак на един връх в продължение на 1000 години. Този предполагаем мост дори се нарича така в легендите - "мостът на Адам".

Някои хора твърдят, че в тези легенди има истина като гледат сателитни снимки от района.Според Енциклопедия Британика "мостът на Адам" не е нищо повече от серия естествени плитчини. В Индия обаче той е тема на сериозен политически и религиозен дебат. Някои искат да разчистят плитчините, за да подобрят корабоплаването. Други наричат тези планове посегателство срещу древното индийско наследство.

Индийски геолози са изследвали плитчините и твърдят, че са открили нещо интересно. Най-отгоре има слой морски пясък, под него смесен слой от корали, камъни и други скали, а под него отново започва морския пясък. Те твърдят, че няма как там да се появят камъните и те трябва да са положени от някой. Самият "мост" трябва да е бил 35 километра дълъг и 3.5 километра широк, което ще изисква колосални усилия за построяване, ако приемем изкуствения му произход.

Според легендата той е построен от армия от маймуни, които пренесли страшно много камъни.Според други геолози обаче плитчините имат напълно естествен произход. През различните ери морското ниво се е вдигало и спадало. Имало е моменти, когато "мостът" е бил изцяло над водата - нищо чудно тогава да са се появили скалните късове.

Датирането на това формирование също постоянно буди спор. Според едни индийски учени то се е появило преди 1.7 милиона години което съвпада с времето в което според легендите е живял митичния Рама. Други учени обаче не са съгласни. Те казват, че само крайните точки на "моста" са се оформили преди милион години. Самите плитчини са се появили преди 3500-5000 години.

http://misterika.blogspot.com/2015/06/blog-post_17.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите