Симон Магът

Go down

Симон Магът

Писане by Георги on Съб 27 Юни 2015, 07:03

Симон Магът (известен и като Симон Магьосникът, Симон Влъхва, Симон от Хитон, Симон Хитонски) е историческа и религиозна фигура от 1 век от н.е.

Смята се, че Симон е самаритянин по произход. Самаритяните познати и като самаряни исторически са етническа и религиозна група появила се в древна Палестина в областта Самария, днес към тази група се причисляват едва около 750 човека живеещи в Палестинската автономия и Израел. В днешно време изразът е придобил преносно значение - "самарянин" обикновено значи религиозен човек занимаващ се с благотворителност.

Симон Магът отраснал като езичник, в среда в която на магията се е отдавало голямо значение. През целия си живот той твърди, че може да прави магии, от там идва и прякорът му. По негово време обаче вече се разпространява едно ново учение по родните му земи - християнството. Симон живо се интересувал от тази нова религия, особено от силата присъща на Светия Дух. Симон бил покръстен от архидякон Филип, но никога не следвал християнското учение по начина по който би трябвало да се следва от вярващите. Когато от Йерусалим дошли апостолите Петър и Йоан, Симон им предложил пари, за да му разкрият тайната на низвестяването на Светия Дух при ръковъзлагане (акт исторически предшестващ ръкополагането днес, в общи линии свеждащ се до полагане на ръце върху някого, при което му се предава силата на Светия Дух). Именно от Симон и тази му постъпка идва думата "симония" - плащане за позиции и влияние в църквата. Недоволен от това, че не е усетил Светия Дух, Симон основал свое религиозно движение с гностичен характер. Неговите последователи стават известни като симонийци. Едно разяснение - терминът "гностицизъм" обхваща широк кръг от учения, които се опитват да съчетаят в едно християнското Евангелие с теософията, окултизма и / или митологията. Тези движения се смятат за ереси от официалната църква, разцветът на гностиците е през 2-3 век от н.е.

Симеон е претендирал, че е бог в човешка форма и дори съставил своя собствена космология (история на възникване на света). Според него Огънят е първото от всички неща, едновременно от мъжки и женски пол. От него произлезли Nous (ум), Ennoia (мисъл), Logismos (причина), nthymêsis (отражение), Phonê (глас) и Onoma (име).

Nous се превърнал в Баща, първичен бог подобен на Зевс, а Ennoia се превърнала в негова богиня съпруга. Те на свой ред дали начало на Ouranos (небе), Gê (земя), Aêr (въздух), Hydôr (вода), Hêlios (Слънце) и Selênê (Луна).

Според симонийската вяра светът се е образувал по по-различен начин от този в който вярват римляните и християните. Симонийците твърдят, че Еноя е първата мисъл дошла в ума на Бога-баща. Тази мисъл се превъплатила в няколко ангела. Именно тези ангели създали материалния свят, но заточили Мисълта, защото завиждали на нейната сила. Еноя била принудена да преминава от човек на човек без да може да се върне обратно при Бога. В крайна сметка стигнала до Елена - спътницата в живота на Симон (каква изненада!).

Симонийците вярвали, че Симон е самият Бог-баща, който сега след като се е събрал с Елена (първата мисъл), ще донесе спасение на света. Симон и Елена можели да съдят смъртните, да решават кой отива в рая и кой в ада.

Симон пътувал много из древния свят - от Палестина до Сирия, от Египет до Рим. Основавал свои църкви навсякъде. Той посещава Рим по времето на император Клавдий (царувал между 41 и 54 от н.е.) където изглежда се ползвал с голямо доверие.

Според една легенда по времето на следващия император Нерон (54 - 68 г. н.е.) Симон си намерил майстора. Той полетял във въздуха, за да демонстрира силата си. Свети Петър обаче развалил магията му и Симон се размазал на земята (на долната картина).Според друга легенда Симон умрял понеже поискал да го закопаят жив като твърдял, че щял да оцелее благодарение на магическата си сила, но вместо това се задушил. Трети смятат, че е умрял от естествена смърт някъде по родните си места. Някои изследователи смятат, че всъщност зад Симон Магьосника стоят няколко отделни човека, чиито истории са обединени в едно. Има и съмнения, че много от нещата приписвани на Симон всъщност никога не са се случили. Въпреки това той е обявен от църквата за "баща на всички ереси".

Неговата секта просъществува до 2-3 век тоест доста след смъртта му. Дори и днес има хора, които твърдят, че са му последователи.

http://misterika.blogspot.com/2015/06/blog-post_27.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите