Защо космоса е най-страшното място за среща с паранормалното

Go down

Защо космоса е най-страшното място за среща с паранормалното

Писане by Георги on Вто 30 Юни 2015, 07:11

Повод за тази статия ми даде материал в англоезичния сайт io9. Там се разглежда въпросът защо космосът е едно от най-страшните места за сблъсък с паранормалното като разсъжденията са пречупени през филмите на ужасите. Аз обаче си мисля, че изброените неща са валидни не само за филмите, а и за реалния живот, стига да допуснем, че паранормалното съществува (нещо в което аз не се съмнявам).

Няма къде да избягаш

Повечето добри истории на ужасите залагат на изолацията, на отдалечеността от други хора и от обществото. Обикновено се развиват в прокълната сграда, в малък изоставен град, в подземията и т.н. Е, има и изключения, а също така има и страшни филми в които "злото" е обхванало цялата планета, макар че тогава много от кинолентите попадат в друга категория - не на ужасите, а на апокалиптичните филми за края на света.

Но като цяло това е правилото - изолацията. А къде може да се постигне абсолютна изолация ако не в космоса? Ако да кажем си в призрачен град или прокълната къща на Земята, теоретически можеш да избягаш от там - да се измъкнеш през някой прозорец или с бягане да се отдалечиш от града населен със зомбита. Пробвайте обаче да се измъкнете през илюминатора на космическия си кораб в открития космос. Ако сте на някакъв космически апарат и на него има и нещо паранормално, то ще трябва да се изправите срещу него без да разчитате, че скоро ще се измъкнете. Поне докато не кацнете или не дойде спасителен кораб.Призракът в машината

От разни филми, а и от много случаи претендиращи да са реални, знаем, че паранормалните сили обичат да влияят на техниката. В космоса обаче това може да има фатални последици. Едно е полтъргайст да ти светка и спира лампата в стаята у вас, вярно плашещо и изнервящо е, но съвсем друго е някаква паранормална сила да вземе да спре апаратурата подаваща кислород на някоя космическа станция - следва мъчителна смърт за хората.

Космосът е плашещ сам по себе си

Мнозина хора на Земята (включително и аз) се възхищават от Космоса и това което той крие. Приятно е да се вълнуваме от всякакви космически новини и мистерии докато сме се настанили удобно на дивана у нас. Но ако се замислим, космоса е едно доста страшно място. Той е необятен и крие големи тайни. Там ни дебнат всякакви реални и предполагаеми неща - радиация, температури близки до абсолютната нула, вакуум, враждебни извънземни, черни дупки, убийствени астероиди и т.н. А прибавим ли и един дух към всичко това нещата стават от плашещи - извънредно страшни.Оригиналната статия в io9 завършва с това, че всъщност няма много филми с космическа паранормална тематика. Аз като малък съм гледал поне няколко такива и мога да потвърдя, че това именно са ми били най-страшните филми. За жалост не мога да си спомня нито едно заглавие.

http://misterika.blogspot.com/2015/06/blog-post_30.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите