Мечът Гоуцзян неподвластен на времето вече над 2000 години

Go down

Мечът Гоуцзян неподвластен на времето вече над 2000 години

Писане by Георги on Чет 02 Юли 2015, 07:19

През 1965 археолози провеждали разкопки в китайската провинция Хубей на едва 4 километра от Дзинан, столицата на древното царство Чу. Учените открили 50 гробници от които събрали 2000 артефакта. Един от тях обаче изпъквал над всички останали.

Това бил един невероятен древен меч. Възрастта му се оценява на над 2000 години, а сякаш е произведен едва вчера с помощта на най-новите технологии. По него нямало никакви следи от ръжда. Когато един от археолозите докоснал острието, той си порязал пръста - толкова било остро. Това невероятно оръжие ще бъде наречено Гоуцзян по името на владетеля на който се предполага, че е принадлежало. Днес в Китай този меч е толкова важен, колкото в Англия е Екскалибур, мечът на крал Артур.Мечът е открит в плътно затворена дървена кутия до един скелет. Основно е направен от бронз.Гоуцзян е един от най-ранните мечове известни като Цзян характеризиращи се с прави остриета подострени и от двете стани. Използват се в Китай през последните 2500 години и са тясно свързани с митологията. Във фолклора това оръжие е наричано "джентълменът на оръжията" и е едно от четирите основни типа заедно с бойната тояга, копието и сабята.

Един железен и два бронзови меча Цзян, в доста по-лошо състояние от Гоуцзян:Гоуцзян е сравнително по-къс от други подобни мечове. Освен бронз той съдържа и много други съставки. Голямото количество мед го прави по-гъвкав и вероятността да се пречупи става по-малка. Ръбовете са от калай, което спомага за запазване на остротата на острието. Има и малки примеси на желязо, олово и сяра, както и меден сулфид, който му осигурява защита от ръждясване. И от двете си страни мечът е покрит със символи, а в дръжката му са вградени скъпоценни камъни. Самата дръжка е покрита с коприна. Мечът е дълъг 55.7 см. (включително 8.4 см. дръжка), широк е 4.6 см. и тежи 875 грама.Йероглифите принадлежат на един изключително труден за разчитане вариант. До тук са разтълкувани няколко значещи "царят на Юе" и "направи този меч за собствена употреба". Смята се, че следващите два йероглифа са името на самия владетел.Юе е древно китайско царство съществувало в периода 510 - 334 пр. н.е. след което то бива унищожено от Чу. В историята си е управлявано от 9 владетеля. Един от тях е Гоуцзян (496 – 465 пр. н.е.). Смята се, че именно на него е принадлежал мечът, затова той получава и името му.

Изображение на владетеля Гоуцзян:Времената в които е живял Гоуцзян са бурни и белязани с постоянни борби между династии и царства. Поради това оръжията от епохата са изключително усъвършенствани и смъртоносни. Направата на някои от тях е отнемала години, но целта е била да просъществуват векове.http://misterika.blogspot.com/2015/07/2000.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите