Швейцарски часовник намерен в китайска гробница запечатана от 400 години?

Go down

Швейцарски часовник намерен в китайска гробница запечатана от 400 години?

Писане by Георги on Пон 06 Юли 2015, 06:57

През 2008 се появява съобщение, че екип от археолози е направил изумително откритие. Заедно с тях са били и няколко журналисти снимащи документален филм. Искали са да запечатат на лента отварянето за първи път на гробница от времето на династията Минг в южен Китай. Докато почиствали един от ковчезите от наслоената пръст по него, някакъв съвсем малък предмет се отронил и паднал на земята.

Джианг Яню (Jiang Yanyu), бивш куратор на музея в Гуанси разказва:

"Когато го вдигнахме, видяхме, че е пръстен. А когато го почистихме от пръстта, бяхме шокирани да разберем, че всъщност е часовник."Намереният артефакт е описван като малък златен пръстен с часовник с дебелина около 2 милиметра. Стрелките са "замръзнали" на 10:06. Най-удивителното от всичко е, че според съобщението, на гърба на часовника е написано "Швейцария".Как е възможно в гробница запечатана за 400 години от времето на династията Минг (царувала между 1368 и 1644 г.) да бъде намерен предмет произведен едва след основаването на Швейцария? Историческа справка - Швейцария в днешния и вид съществува от 1848 г., преди това политическият субект е известен като Швейцарска конфедерация / съюз. Следователно намеренията часовник трябва да е на един век и нещо максимум.

Всъщност производството на часовници в земите на които днес се намира Швейцария, става популярно след 1550. Преди тази година има известни едва два запазени часовника - единият произведен през 1530, а другият през 1548. Така че, чисто теоретически има някакъв шанс намереният пръстен-часовник да е произведен тогава и да е попаднал в китайската гробница преди затварянето ѝ. Против това обаче говорят две неща. Първо, вече бе споменато, че надписът "Swiss" на часовниците започва да се поставя едва след основаването на съвременна Швейцария. И второ, дизайнът на часовника изглежда изключително съвременен. Ето как изглежда швейцарският часовник изработен през 1530 година:И така, какви са теориите за това странно откритие?

Естествено, най-фантастичната е, че часовникът е пренесен в миналото от пътници във времето. Това е вълнуваща идея, но поне в случая едва ли е вярна.

Има вариант запечатаната гробница да не е била толкова "запечатана", колкото китайските власти твърдят и в нея да се прониквали иманяри през 19 или 20 век. Може те да са изпуснали този пръстен. Все пак и тази версия е малко вероятна - нищо не е откраднато от другите артефакти.

Има една доста логично звучаща версия, което обаче не значи, че е вярна. Възможно е преди век близо до гробницата този пръстен-часовник да е бил изпуснат от някой. Може би някакъв гризач като мишка или плъх е взел пръстена и през мишите си дупки го е пренесъл в гробницата. Все пак часовникът не е намерен вътре в ковчега, а полепнал за него.

Въпреки това може би най-вероятно става въпрос за измама. Въпросното съобщение от 2008 може би е просто скалъпена измислица. В него не се казва много за екипа, който е направил откритието. Кои са били журналистите, които уж са снимали документален филм? И защо този филм още не се е появил? Освен това не се казва дали пръстенът е истински часовник с капаче и зъбчати колелца или просто на предната му част са изобразени стрелки - както изглежда от малкото снимки.

Единствено китайските власти могат да хвърлят повече светлина по въпроса. Ако откритието е реално, просто трябва да го покажат на официална пресконференция.

http://misterika.blogspot.com/2015/07/400.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите