Повтаряйте след мен "Абракадабра"

Go down

Повтаряйте след мен "Абракадабра"

Писане by Георги on Нед 12 Юли 2015, 07:14

Винаги съм си мислил, че "абракадабра" е думичка измислена от съвременните илюзионисти като Астор, която те използват при номерата си. Оказва се обаче, че тя има доста древен произход.

В миналото тази дума се е смятала за магическа и способна да помогне при висока температура или инфекция. Най-стария писмен източник в който тя се споменава е "Liber Medicinalis" (позната и като "Medicina Praecepta Saluberrima"), една творба от трети век на Квинт Серен Самоник, лекар в двора на римския император Каракала (Марк Аврелий Север Антонин Август). Самоник препоръчал на императора да носи триъгълник насочен надолу върху който е била изписана думата.Вярвало се е, че този амулет носи добро здраве. И макар това да е първото споменаване в писмен източник на "Абракадабра", най-вероятно думата има още по-древен произход. Може би дори идва от древна Месопотамия където също е съществувала практика да се пазят хората от демони и болести чрез магически амулети.

В Рим освен Каракала и други императори са носели амулет подобен на този препоръчан от Самоник, като например Публий Септимий Гета и Александър Север. Всъщност археолозите са намирали доста такива амулети.

Какво обаче означава "Абракадабра"? Има няколко теории.

Според едни тя идва от арамейския израз "Avrah KeDabra", който значи "аз ще създавам като говоря" или "думата на магьосника ще стане реалност".

Друга възможност е да идва от арабското "Abra Kadabra", което значи "нека нещата бъдат унищожени" като се има предвид болестта която трябва да бъде прогонена.

Някои пък смятат, че идва от староеврейски и съчетава думите "ab" (баща), "ben" (син) и "ruach hacadosch" (свети дух).

Последната теория свързва "Абракадабра" с надписа "Abraxas" (на гръцки ΑΒΡΑΞΑΣ или ΑΒΡΑΣΑΞ) намиран изписан върху древни амулети (на снимката).Точното значение на "Abraxas" не е установено, но изглежда това е мистична дума използвана от някои гностици и свързваща човека с бога на Слънцето или още с "мега архонтът", "Великият Архонт", принцът на 365 сфери. Според василидите (гностическа секта съществувала в Александрия през трети век) седемте букви в "Abraxas" представляват познатите по онова време небесни тела - Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Юпитер и Сатурн. На Слънцето се е придавала лечебна сила и може би наистина в "абракадабра" трябва да търсим тази връзка.

"Абракадабра" продължава да бъде популярна не само в древността а и през средновековието, че и след това. Даниел Дефо, смятан за бащата на съвременната английска новела, разказва във своята историческа книга “The History of the Plague in London”, че при чумните епидемии в Лондон през 1665 и 1666 някои отчаяни граждани са изписвали "абракадабра" на вратите си.

http://misterika.blogspot.com/2015/07/blog-post_12.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите