Подземията на Буда

Go down

Подземията на Буда

Писане by Георги on Вто 14 Юли 2015, 08:29

Едно уточнение, тук не става въпрос за митичния Буда дал началото на религиозното учение будизъм, а за замъка / селище Буда, който заедно с градчето Пеща образуват днешната столица на Унгария - Будапеща.

Дълбоко под каменни стени на старинния замък от 13-ти век, се намира един загадъчен лабиринт от тунели.Тунелите са дело на природата и са се образувани от течаща термална вода дълго преди човечеството да се е появило. Първите следи, че някой е обитавал пещерите датират от преди 350 000 години - каменни сечива принадлежащи на вида Хомо Еректус.

Олтар за кръщене, това зад него вероятно е издялана каменна статуя или добавена в по-ново време восъчна фигура:Общата дължина на тунелите и залите надхвърля 1200 метра, те се намират на 16 метра под земята. През 1987 са признати от Юнеско за културно наследство.Тук, на десния бряг на река Дунав, се е намирал град Аквинкум построен от римляните. Градът оцелял до 1241 когато бил унищожен от монголските нашественици. През следващите години унгарският крал Бела IV изградил върху древните катакомби замъка Буда. Ето как изглежда днес той:Първоначално пещерите се използвали за съхранение на храна и вода. Дълбоките тунели били и убежище при войни и по време на пожари. Обитателите на замъка Буда разчитали на тях в продължение на стотици години. Постепенно обаче те били забравени.

Тунелите са преоткрити през 30-те години на ХХ век. В тях са намерени кости и различни артефакти.

Статуята "Загубеният конник":Със лабиринта са свързани редица легенди.

Костите открити при входа са принадлежали на жени. Има предположение, че те са били част от харем на някой турчин. Вероятно са били хвърлени в пещерите когато отоманците са били изтласкани от замъка след като известно време са го владели.

Освен като склад, пещерите са служели и за затвор и за тъмница за мъчения. Според легендата дори прословутият Влад Цепеш (повече познат като "Дракула") е бил за известно време затворен тук около 1462 година. Той е бил хвърлен там от съюзника си Матиас, крал на унгарците, който му е обърнал гръб. Не е ясно колко години Влад е бил в тъмницата, но престоят там му се отразил много зле. Когато се измъкнал, той вече бил станал жестокият убиец познат от по-късно.

Легендата продължава с това, че след години когато Влад Дракула починал, тялото му било върнато в подземията. Една гробница в тунелите се посочва като негов гроб, макар че няма доказателства това наистина да е така.Друга легенда твърди, че турците или средновековните бирници са крили златото си в лабиринта. Досега обаче нищо не е намерено, поне не официално.

В днешно време цялата пещера е опасана с осветление. То показва по-добре богатата колекция от древни рисунки и символи по стените, каменни статуи, фонтани и извори, железни решетки на килиите и уредите за мъчения.Най-странната фигура е наречена "Шаманът с двете лица":В по-ново време в пещерата са добавени восъчни фигури с костюми. Общо залите в лабиринта са 10.

Най-голяма атракция обаче е фонтанът с виното. От него постоянно тече вино и казват, че никой не знае от къде идва. Това малко ме съмнява, прилича ми по-скоро на рекламен трик за привличане на повече туристи. Посетителите са подканвани да отпият от виното.На 29 юли 2011 полицията нахлува в лабиринта и извежда всички посетители както и персонала от него. Тогава се предполага, че е имало терористична опасност, но никога властите не дават отговор какво точно е предизвикало това действие на полицаите. Лабиринтът остава затворен дълго време. Дали не са намерили нещо ново в него, което е трябвало да бъде скрито от обществеността? По информация от оригиналната статия не е съвсем ясно дали към днешна дата лабиринтът отново е отворен за посетители.http://misterika.blogspot.com/2015/07/blog-post_14.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите