Древната цивилизация Нок в Африка

Go down

Древната цивилизация Нок в Африка

Писане by Георги on Чет 16 Юли 2015, 08:14

Забележителната цивилизация Нок е открита през 1928 г. когато миньори копаещи в централна Нигерия откриват уникални теракотени артефакти. От тогава археологическите разкопки са открили още много аспекти от бита и социалното устройство на тези древни хора. Смята се, че Нок са първата сложно устроена цивилизация в западна Африка просъществувала от 900 г.пр.н.е. до 200 г. от н.е.

Учените са открили каменни сечива, скални рисунки и железни предмети като върхове на стрели, гривни и малки ножове. Най-характерни за Нок обаче са теракотените статуи в цял размер.Нок започват да правят тези статуи около 500-ната година преди н.е., а може би дори от по-рано. Почти всички изобразяват хора с големи удължени глави, с празни очи оформени като бадеми и раздалечени устни. Тези особености са озадачаващи понеже останалите пропорции на тялото са доста точно спазени. Някои определят статуите като "извънземно изглеждащи".

Изследванията на глината при всички статуи са показали, че тя е удивително еднаква, което предполага, че идва от един единствен източник, макар да не е все още намерен.

Не се знае много за предназначението на статуите. Според някои те са тотеми за прогонване на болести по отглежданите растения и бедствия. Други предполагат, че те са изображения на реално съществували хора с висок социален статус.

Друго с което са известни хората от Нок е тяхната съдебна система. Лично аз не вярвам напълно на описаното по-долу, защото е трудно такива неща да се разгадаят само с помощта на археологията.

Съдебната система при Нок предхожда западната традиция. Те са имали няколко класа съдилища занимаващи се с неща от дребни семейни свади и клевети до кражби, убийства и прелюбодеяния. Вярвали са, че всяко престъпление донася проклятие, което може да унищожи цялото семейство, затова освен със самия криминален акт, са се занимавали и с проклятието, което трябва да бъде премахнато.

Заподозреният за дадено престъпление е призоваван на открит съд под небето. Той е заставал между два монолита, с лице към слънцето (което се явява техния върховен бог Ном), и се е заклевал, че ще говори истината. Случаите, които не са можели да се разрешат в този съд, са отнасяни към висшия съд помещавал се на закрито в храм.

Съдът се е състоял от главния жрец и от водачите на различните кланове. Те са налагали глоби под формата на брой кози за жертвоприношения и вино за жреца. След това са обявявали ден за празнуване в който хората да благодарят на боговете за успешното разрешаване на случая и премахване на проклятието.

Някъде около 200 г. цивилизацията Нок изчезва и никой не е сигурен защо. Някои предполагат, че те твърде много са зависели от въглищата, а ресурсите са се изчерпали. Други изтъкват като причини продължителна суша, някаква епидемия или инвазия на други народи.http://misterika.blogspot.com/2015/07/blog-post_16.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите