В момента една империя владее части от три континента и тя не е човешка

Go down

В момента една империя владее части от три континента и тя не е човешка

Писане by Георги on Вто 21 Юли 2015, 07:59

Тази новина не е нова. Тя е от 2009 и дори бе отразена в много български медии.

Светът е завладян от огромна колония аржентински мравки

Считам, че начинът по който бе представена новината тогава не е задоволителен. Затова реших да напиша настоящата статия. А новината е повече от вълнуваща! Никоя човешка държава не обхваща повече от два континента (например Русия се простира в два - Европа и Азия). По-силните страни като САЩ имат отделни военни бази извън територията си, но мравките нямат тази техника с която ние разполагаме и все пак са успели да създадат суперколония с отделни територии отдалечени на много хиляди километри!

Но нека започна всичко подред. Информацията и снимките дадени по-долу са основно от Wikipedia.

Аржентинската мравка (Linepithema humile, в миналото класифицира като Iridomyrmex humilis) е тъмна на цвят мравка оригинално обитаваща само северна Аржентина, Уругвай, Парагвай и южна Бразилия. Хората неволно са я разпространили на всички континенти без Антарктида, както и на много острови. Аржентинската мравка много добре се приспособява към новите места и застрашава местните видове.При този вид мравка работничките са около 3 милиметра дълги и лесно могат да се проврат през пукнатини и дупки с размери около милиметър. Цариците са между два и четири пъти по-дълги от работничките. Аржентинската мравка се заселва в дупки в земята, пукнатини в циметновите стени, в пространството между кората и ствола на дърветата и дори сред предметите в жилищата на хората. Сред природата като цяло живеят в слоя листа покрил земята или под камъните, защото не са много добри в прокопаването на дълбоки мравуняци. Ако обаче намерят изоставен дълбок мравуняк на друг вид мравки, с готовност се заселват в него.

За първи път този вид е описан през 1866 от един германски ентомолог намерил аржентински мравки край Буенос Айрес. Често се бъркат с фараоновата мравка (Monomorium pharaonis), която им е сродник.

В оригиналното си местообитание аржентинските мравки са ограничени в низините във водосборния басейн на река Парана. Едва сравнително скоро са се разпространили и в други части на Аржентина и Южна Америка. По-лошото е, че са се разпространили и на почти всички други континенти - общо в поне 15 страни.

Този вид често образува "суперколонии". Това са свързани по между си множество малки мравуняци, мравките от един от тях свободно отиват в друг и продъжават да живеят там без никакви проблеми. През 2009 "гръмва" новината, че три суперколонии на различни континенти са генетично свързани! Въпросните три колонии са в Европа (по брега на средиземно море, територия - 6000 километра!), Северна Америка (по брега на Калифорния, обхваща територия с дължина 900 километра) и Япония (западния бряг).

Учените са изследвали химическия профил на кутикулата (външното покритие) на мравките от трите колонии и той се е оказал еднакъв. Освен това са събрали заедно мравки от три места и те не са се държали агресивно едни спрямо други. Ето едно видео - първо са събрани две аржентински мравки, едната идваща от суперколонията в Япония, а другата от по-малка несвързана японска колония - следва бой. След това са събрани две мравки - едната от японската суперколония, а друга от американската - държат се изключително миролюбиво.Затова биолозите са стигнали до извода, че всъщност става въпрос за една глобална мега-колония! Как обаче успяват да я поддържат не е напълно ясно, едва ли са прокопали тунели под океаните, сигурно човекът неволно спомага с корабите си. Вероятно отделните части на мегаколонията продължават да обменят (основно полови) индивиди пътувайки на борда като тайни пътници без билет.

Тук ще направя едно леко отклонение и ще напомня за тази по-стара статия в блога:

Охлювите са използвали птици за да се придвижват между континентите

Нека малко да поспекулираме, не е ли възможно и мравките да ползват птиците за превоз? И нека отидем една крачка по-далеч, не е ли възможно да правят това нарочно, а не да са се качили по случайност на нечий птичи гръб? Представям си как дълбоко в горите мравките имат тайни хангари - хралупи в дърветата в които държат своите опитомени птици и им носят дребни насекоми за храна. В някой момент някоя царица издава заповед - "качвайте се по 200 мравки на 20 птици, трябва да пратим спешно подкрепления в Северна Америка за войната с огнените мравки". Звучи като интересна фантастика, но тези мисли не се препоръчват преди лягане, вчера до полунощ не можах да заспя като обмислях този сценарий....

Да се върнем в реалността, все още мравките са далеч от горните постижения...надявам се.

Според един научен експеримент аржентинските мравки образуват еднакви химически отпечатъци, защото хранителното им меню е едно и също. На едни мравки са давани само мухи, а на други само скакалци. Всички, които са се хранили с еднаква храна се разпознават като "свои", а към другите се държат агресивно. Това обаче малко ме затруднява като обяснение за описаната по-горе суперколония - нима и в Европа, и в САЩ, и в Япония, те имат една и съща храна?

Аржентинските мравки се славят с многото си царици. Докато други видове имат само по една царица за цял мравуняк, при тях средно се пада по една царица на всеки 1000 работнички. Това спомага за бързото им разпространение.

Цариците макар да са крилати, рядко излитат и основават сами нови мравуняци. Обикновено го правят по друг начин - царица и няколко работнички (може и едва 10) излизат от някой мравуняк, намират подходящо място и основават нов дом там. Нарастването на една суперколония обикновено единствено може да се спре, ако се сблъска с друга суперколония аржентински мравки или стигне до територии неподходящи за заселване.

Цариците при този вид са толкова много, че те не са толкова важни и не са охранявани на всяка цена. Често може да се видят царици излезли заедно с работничките да събират храна.

Учените определят Аржентинските мравки като един от стоте най-опасни инвазивни вида. Те унищожават местните видове мравки и така застрашават екосистемите. Местните видове служат за храна на по-големи животни или разнасят семената на определени растения. В Калифорния например популацията на един вид гущер е силно намаляла, защото местните мравки с които той се храни са силно намалели. Има и друг проблем - аржентинските мравки обичат да отглеждат стада от листни въшки. Те ги пазят от естествените им врагове като калинките например и така популацията на листни въшки се увеличава. Мравките на свой ред "доят" специален нектар от въшките. Това обаче не е добре за растенията за които листните въшки са опасни паразити.

***************************************

Ако се чудите дали в България има аржентински мравки, да, има. Вчера докато подготвях материалите са настоящата статия се замислих, че всъщност отдавна не съм ги виждал по двора. Имаше една колония живееща в пукнатините на едно каменно стълбище. Сега обаче там съвсем необезпокоявани живеят два съвсем различни вида мравки (които са във война помежду си). Реших, че сигурно студената и мокра есен не им се е отразила добре и са измрели. Аржентинските мравки, въпреки описаното в статията, не са "супермени" (или по-точно казано "супермравки") - случва се и те да отстъпят от завладени територии. Ето една подобна новина описана в блога през 2011:

Колапс на колониите на аржентински мравки в Нова Зеландия

Но след това, когато си легнах вечерта усетих, че нещо ме лази по ръката. Погледнах и се оказа аржентинска мравка! Не, че не се е случвало и друг път в стаята ми да влязат мравки от различни видове, но това е сравнително рядко. Как така ще се случи, че точно в деня в който подготвях голяма статия за аржентинските мравки, ще ме полази една такава! "Обичам" ги тези съвпадения, споменах ли, че не можах да заспя до късно Smile

И така, запитах се дали "българските" аржентински мравки са част от описаната мега колония? Потърсих карти на ареала им и намерих ето това:Със жълти квадратчета с кафяви стени са отбелязани оригиналните им местообитания в Южна Америка. С големи жълти кръгчета са отбелязани териториите на глобалната суперколония. С кафяви кръгчета са отбелязани други колонии на аржентински мравки непринадлежащи към мегаколонията. "Нашите" мравки засега не са част от гигантската структура, не че това е повод за успокоение. Но прави ли ви нещо друго впечатление? В новината разпространена през 2009 се казва, че мегаколонията заема площи от Европа, Северна Америка и Япония. А на картата с жълти кръгчета са отбелязани и някои острови в Тихия и Атлантическия океан, Южна Австралия и Нова Зеландия. Дали това е грешка или за няколко години мега-империята е завзела нови земи? Картата е взета от статия писана през 2014 следователно е възможно да става въпрос за нови територии, а не за грешка. А нали по-горе бях дал линк към статия разказваща за колапс на аржентинските мравки в Нова Зеландия...дали досегашните колонии не са колабирали, защото глобалната империя е дошла там....

***************************************

И все пак да завършим с нещо по-ведро. Карикатури показващи суперколонията и разпространението на аржентинските мравки:

http://misterika.blogspot.com/2015/07/blog-post_21.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите