Арабската Атлантида

Go down

Арабската Атлантида

Писане by Георги on Сря 05 Авг 2015, 07:25

Съществуват много истории за изгубени древни градове. Най-популярната е за градът-държава Атлантида (или цял континент според някои). На арабския полуостров има една подобна история - за градът Ирам (още известен и като Ирам на Пилоните), която е толкова популярна, че дори е получила названието "Арабската Атлантида" или "Атлантида на пясъците".Историята на Ирам е описана в Корана - град с високи постройки, населяван от хора известни като "ад". Те обаче се отвърнали от Аллах и заживели греховен живот. Затова пророкът Худ бил изпратен да ги върне в правия път. Жителите на Ирам се отнесли враждебно към Худ и не се вслушали в думите му. Затова племето ад било наказано - била изпратена пясъчна буря, която продължила седем дни и седем нощи. Когато спряла градът бил изцяло затрупан под пясъка.

От една страна тази история може да се разглежда изцяло като морална притча, но от друга може би почива на някакви реални събития.В началото на 90-те години на ХХ век, екип воден от Николас Клап (Nicholas Clapp), любител археолог и филмов продуцент, обявява, че са намерили изгубения град Убар, който според тях е идентичен с Ирам. Това откритие е постигнато чрез комбинирането на сателитни данни от НАСА, радари проникващи в земята и др. Екипът идентифицирал стари камилски пътища и ги проследил до точките в които се събирали. Една от тези сборни точки бил един добре известен кладенец в Оман. След проведени разкопки от земята се показала голяма крепост с високи стени и кули. За жалост голяма част от постройката се срутила.Дали наистина Убар е Ирам на Пилоните споменат в Корана? Възможно е. Някои обаче твърдят, че това не е Ирам, а друг древен град - Оманум Емпориум, отбелязан на картата на Арабия съставена от Клавдий Птолемей през 2 век.

А може би не Убар е Ирам, а е точно обратното - Ирам е Убар, двата израза не са тъждествени, макар и да изглежда така. Може би легендата за Ирам е възникнала, когато в по-късни времена керваните са минавали покрай все още не напълно затрупаните руини на древния град и търговците са се чудили какво се е случило.

Напълно е възможно и двата града да нямат нищо общо. Убар да си е Убар, а истинският Ирам да продължава да стои неоткрит някъде под пясъците...

http://misterika.blogspot.com/2015/08/blog-post_5.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите