Липсващите години на Набонид - последния цар на Вавилон

Go down

Липсващите години на Набонид - последния цар на Вавилон

Писане by Георги on Вто 18 Авг 2015, 07:19

Набонид е последният владетел на Нововавилонското царство, управлявал от 556 пр.н.е. до 539 пр.н.е. Той се възкачва на трона след убийството на детото-цар Лабаши-Мардук. Това момче загива едва девет месеца след като става цар, не е ясно обаче дали самия Набонид има пръст в убийството му. За дълги години от царуването си Набонид се оттегля в един оазис и не се появява в столицата Вавалон. Има няколко теории на какво се дължи това му отсъствие.

През първите години на управлението си Набонид провежда успешни военни кампании срещу идумеите (родствени на израелтяните племена) и срещу Киликия (в днешна Турция). След тези си успехи, той се оттегля за около 10 години в оазиса Тейма (в днешна Саудитска Арабия). През годините на отсъствието му управлява неговия син Балтазар. Връща се във Вавилон, за да поведе войската си срещу Персия и Кир II. Губи войната и се предава на персите през 539 г. пр. н.е. Те го пощадяват и Набонид живее сравнително свободно до края на живота си. Тази война бележи началото на възхода на Персийската империя, краят на Нововавилонското царство и завръщането на евреите от вавилонско пленничество. Но какво все пак е правил през липсващите години?

Господстващата религия във Вавилон е бил култът към Мардук. Набонид обаче е почитал Син – бога на Луната - като върховно божество, при това не в традиционния му вавилонски вариант, а с арамейска символика и форма. Като върховен водач Набонид е трябвало да ръководи ритуалите посветени на Мардук. Но той не е искал да го прави като друговерец, именно заради това според една теория царят се оттегля в оазиса.Друга от теориите е, че вавилонският цар силно се интересувал от древни артефакти, свещени писания и предсказания. В Тейма Набонид може да е извършвал археологически разкопки.Според други изгнанието на царя може да е било от съвсем друго естество - Набонид може би се е разболял от някаква болест и затова се е оттеглил. В свитъците от Мъртво море се споменава, че той е страдал от язва. Изглежда се е лекувал в оазиса. В друг древен текст се говори, че болестта му била психическа. Царят изгубил разсъдъка си и започнал да се държи като диво животно - пасял трева, а ноктите, косите и брадата му пораснали до неузнаваемост.Каквато и да е причината, за Набонид в оазиса Тейма бил построен величествен дворец, който днес е обект за археологически разкопки.http://misterika.blogspot.com/2015/08/blog-post_18.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите