Телефонно устройство на 1200 години?

Go down

Телефонно устройство на 1200 години?

Писане by Георги on Пон 31 Авг 2015, 07:40

Южна Америка винаги е била привлекателно място за всякакви любители-археолози, тип "Индиана Джоунс". Един от тях е бил пруският аристократ барон Валрам Фон Шолер (Walram V. Von Schoeler) участвал в множество разкопки в Перу през 30-те години на ХХ век. Именно тогава се предполага, че е намерен този странен артефакт твърде много приличащ на телефон:Днес този предмет се пази в музей в Мериленд, САЩ, възрастта му се оценява на между 1200 и 1400 години. По онова време в долината Рио Моче в северно Перу, мястото на предполагаемото намиране на "телефона", са живели хората от племето Чиму (Chimu). Те не са имали писменост и не са оставили някакви надписи, които да хвърлят повече светлина върху предназначението на този предмет. Въпреки това са били развито и напредничаво общество. Имали са инженерни познания за прокарването на напоителни канали, освен това са познавали обработката на метали. Тяхно дело е това изображение на божество върху метална плоча:Освен това са били вещи в архитектурата и скулптурата, както е видно от долните снимки:

Столицата им се е наричала Чан Чан (Chan Chan), което буквално значи "Слънце Слънце". Заемала е площ от близо 20 квадратни километра и се изчислява, че през 1200 година в нея са живели 100 000 човека. Били са общество с ясно изразена йерархия, властта се е упражнявала отгоре - надолу.Културата Чиму е възникнала около 900 г. от н.е. и изглежда е била покорена от Инките през 1470 г., преди появата на испанците, които макар и грабители на злато, щяха да документират в по-големи подробности това общество.

Да се върнем на странния артефакт. Виждам проблем с годините, ако той е на 1200-1400 години, а народът Чиму се е появил около 900-ната година, то "телефонът" не би трябвало да е тяхно дело, а на друга култура съществувала преди тях. Но при датировка на древни предмети винаги има доза несигурност, затова въпросът остава открит.

Освен това странно защо в оригиналната статия дори не се споменава възможността това "устройство" да е измама. При всякакви по-спорни археологически открития, поне се споменава този вариант. Нима учените са толкова сигурни в неговия древен произход? Аз запазвам своите съмнения - този немски барон нищо чудно да не е бил удовлетворен от нещата, които е намерил, и да е решил да запише името си в историята с първия в света телефон.

Винаги съм си мислил, че за телефонни комуникации е необходимо електричество. Поне такъв е апаратът на Александър Бел изобретен през 1876 г. Всъщност подобни устройства има и преди това (като това на немския физик и изобретател Йохан Филип Райс от 1861 г.), а чисто механични устройства има още преди това. Принципът е следният:

Две хартиени чаши или консервени кутии са свързани с връв или конец. Когато връвта се опъне и някой говори в една от консервните кутии, дъното действа като мембрана, преобразувайки звуковите вълни в надлъжни механични вибрации, които от своя страна създават напрежение във връвта. Тези отклонения в напрежението, създават вълни, които пътуват до другия край, дъното на другата консервена кутия започва да вибрира по същия начин като първата, като по този начин пресъздава звука. Най-ранните подобни устройства са от 1664 г. (Wikipedia)Предполага се, че на подобен принцип е действал и древният индиански телефон. Ако това е така, то артефактът от Южна Америка ще предшества европейските аналози с няколко столетия! За жалост индианският телефон е твърде крехък, за да го пробват учените на практика.

Да допуснем все пак, че това действително е било комуникационно устройство, за какво би служил, ако предава звуци едва на няколко метра? Според някои чрез него в строго-йерархичното общество Чиму, се е избягвал пряк контакт. Висшестоящият и подчиненият са стоели в различни помещения и чрез телефона са се предавали команди - така е нямало опасност от политическо убийство. Други мислят, че устройството е имало ритуални функции - жреците са го показвали на простолюдието и са го омайвали с твърдението, че това което се чува са гласовете на боговете. Трети пък смятат, че устройството не е било нищо повече от детска играчка.

Аз искам да обърна внимание на един друг вариант. Възможно е артефактът само външно да има прилика с телефон, а всъщност да е служил за нещо съвсем друго. Нещо подобно съм описал тук:

Древен летателен апарат или вечерята за довечера?http://misterika.blogspot.com/2015/08/1200.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите