Лайонес - легендарният потънал английски град

Go down

Лайонес - легендарният потънал английски град

Писане by Георги on Вто 08 Сеп 2015, 06:52

Лайонес е град (или цяло графство) от времето на крал Артур, за който се твърди, че е потънал в морето. Дали това е само легенда или има и истина е трудно да се каже.

Лайонес се споменава като родното място на Тристан от историята "Тристан и Изолда". Тристан е сирак, който е взет за отглеждане от чичо му крал Марк от Корнуол. Той е напълно предан към настойника си, който се грижи добре за него. Когато пораства Тристан трябва да извърши нещо за чичо си - да отиде до Ирландия, за да доведе Изолда за която кралят трябва да се ожени. По пътят на връщане обаче Тристан и Изолда се влюбват един в друг. Девойката все пак се омъжва за крал Марк, но продължава да поддържа връзка и с Тристан. Кралят разбира за изневярата и осъжда момъка на смърт. Крал Марк обаче много обича племенника си и му прощава стига Изолда да се върне при него.Друго споменаване на Лайонес намираме и в епоса посветен на крал Артур. Това е мястото на последната битка между Артур и злодея Мордред. За самото потъване на града не се говори нито в "Тристан и Изолда", нито в артуровата сага. Най-вероятно просто защото по онова време, това е било реално място потънало едва в последствие. Легендите за потъналия град се появяват след този период. Според тях Лайонес изчезва в морето на 11 ноември 1099, някои варианти посочват друга година - 1089 или дори 6-ти век. При някои Лайонес е голям град, а при други цяло графство с десетки села и църкви. Внезапно морската вода го заляла и никога повече не се оттеглила.Възможно е да има известна истина в тези легенди. Научните данни показват, че някога морското ниво между островите Сили и най-югозападното английско графство Корнуол е било доста по-ниско, вероятно там е било суша.

Карта показваща разположението на Сили и Корнуол:Освен това мнозина рибари разправят, че са улавяли в мрежите си части от сгради и други предмети близо до островите Сили. Няма категорични доказателства за това и може да са просто типични рибарски истории. Все пак при отлив и бистри води, може да се забележат остатъци от гора на дъното. Някои хора твърдят, че са чували призрачни камбани идващи от дъното при буря.

Изглед от един от островите Сили:http://misterika.blogspot.bg/2015/09/blog-post_8.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите