Потвърдена градска легенда: тунелите под Пуебла, Мексико

Go down

Потвърдена градска легенда: тунелите под Пуебла, Мексико

Писане by Георги on Съб 12 Сеп 2015, 06:30

Когато се каже "градска легенда" много хора ще махнат с ръка и ще счетат дадената история за пълна измислица. Но както се казва навсякъде има зрънце истина, а в случая цяла една градска легенда се оказва напълно вярна.

Пуебла е един от най-старите мексикански градове датиращ от колониалната ера. Основан е през 1531 година и към днешна дата има над 2 милиона жители. От години, десетилетия и цели столетия са се разказвали легенди, че под града има голяма мрежа от тунели. Считан за поредната интригуваща градска легенда, изведнъж този мит се оказва истина. Властите са потвърдили, че при ремонтни дейности са открити стари тунели под историческия център на града. Те са с дължина около 10 километра, но това е само изследваната част, вероятно са много по-дълги. Вярва се, че тези подземия датират още от основаването на Пуебла през 16 век. Тунелите са с височина около 7 метра и ширина около 3 метра, но голяма част от пространството е запълнено с донесена от водата тиня и пръст.Едва ли за първи път се копае в града за прокарване на канализация, пътища или ремонтни дейности, чудно ми е как досега не са попадали на тунелите, а сега изведнъж да открили цели четири входа. Наложило се е да се изнесат тонове земя преди да може да се установи на къде вървят подземията. Един от тунелите свързва крепостите Форт Лорето и Форт Гуадалапе, на свой ред Форт Лорето е свързан чрез тунел с историческия квартал Сан Хосе в центъра. Друг тунел свързва Форт Гуадалапе с църквата Лос Ремедитос. Именно на тези места са се водили сраженията срещу френските войски през 1862 година. Вярвало се е, че и с помощта на тунелите мексиканците са победили французите.

В последствие голяма част от Пуебла е покрита с кал и тиня при едно колосално наводнение. Днешният град фактически е построен през 19 век. Вероятно след наводнението тунелите са престанали да се ползват, но споменът за тях останал да се предава като легенда от поколение на поколение.

Тази новина ще вдъхне увереност на изследователите на разни митове. Колко ли още други градски легенди ще се окажат съвсем верни?

http://misterika.blogspot.bg/2015/09/blog-post_12.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите