Извънземни структури около далечна звезда?

Go down

Извънземни структури около далечна звезда?

Писане by Георги on Съб 17 Окт 2015, 06:34

В нощното небе над северното полукълбо могат да бъдат видени съзвездията Лебед и Лира. Между тях се намира необичайната звезда KIC 8462852, невидима с просто око, но наблюдавана от космическия телескоп Кеплер в продължение на повече от четири години от 2009-та.

"Никога не сме виждали нещо като тази звезда" - казва Табета Бояджан от Йейлския университет - "мислехме, че това може да се дължи на лоши данни или на движението на телескопа, но проверихме всичко".

Телескопът Кеплер в продължение на няколко години следеше за леки примигвания при повече от 150 000 звезди, при това го правеше едновременно. Често тези примигвания се дължат на преминаващи пред звездата планети. Ако пък това се случва периодично, то почти сигурно става въпрос за планета. Един пример, ако някой гледа под точно определен ъгъл нашата звезда Слънцето, то той вероятно ще забележи на всеки 365 дни леко премигване в излъчваната светлина, тогава когато Земята преминава между наблюдателя и нашето светило.

Кеплер събра огромно количество данни за тези 150 000 звезди. Толкова много, че учените не могат да я обработят с алгоритмите, които имат. Затова трябваше човешко око да я прегледа. Но и самите учени не биха се справили с тази огромна задача. Така се наложи да се включи широката общественост. Бе образуваната специална програма "Planet Hunters" (Ловци на планети) за хората в Интернет, които да си теглят част от информацията и да я преглеждат.

През 2011 няколко отделни човека преглеждат данните от въпросната звезда и я отбелязват като "интересна" и "странна". Тя излъчва светлина по странна схема, невиждана при никоя друга от изследваните звезди.

Схемата подсказва, че около звездата обикаля голямо количество неопределена маса. Това би било очаквано, ако звездата беше млада. Примерно когато се е формирала Слънчевата система преди 4,5 милиарда години, около Слънцето е обикалял диск от прах и отломки, които постепенно са се обособили в планети.

Но въпросната звезда въобще не е млада! Ако беше такава, щеше да излъчва доста повече инфрачервена светлина. Това обаче не се наблюдава при нея. Следователно е от старите звезди в галактиката.

Тогава какви са тези обекти, които обикалят около нея и как са се появили? Достатъчно много за да предизвикват премигвания в светлината на звездата. Освен това трябва да са се появили сравнително скоро (по космически стандарти), иначе да са се оформили в големи планетни тела или да са засмукани от самата звезда.

Бояджан, която е отговаряла за гражданската програма "Planet Hunters", наскоро е публикувала научна статия описваща странната схема на светене на звездата. Няколко от хората "ловци на планети" са назовали като съавтори. Документът разглежда различни сценарии като всички са "естествени" - дефекти в апаратурата, планетарна катастрофа (примерно сблъсък на две планети и образуването на огромно количество отломки) и т.н.

Възможно е и през тази звездна система да е преминала друга звезда, която да е предизвикала появата на множество комети. Но това трябва да се е случило сравнително скоро по космически мащаби и ще е просто невероятно съвпадение, че в същия период човечеството е развило космическите телескопи до толкова, че да може да види този феномен.

Бояджан признава, че макар нейната статия да разглежда само "естествените" сценарии, има и други варианти.

Джейсън Райт, астроном от Държавния Университет в Пен, ще публикува алтернативна интерпретация. Много учени от десетилетия разглеждат теоретичната възможност една извънземна цивилизация да е способна да построи огромни технически обекти около своята звезда, за да улавя светлината ѝ. Може би най-накрая сме открили нещо подобно на практика.

Бояджан и Райт, заедно с Андрю Саймиън, директор на института SETI, в момента подготвят предложение да се насочи някоя гигантска радиоантена към въпросната звезда. Може би ще бъдат засечени радио-излъчвания асоциирани обикновено с разумна техническа дейност.

Ако този първи тест даде резултат, ще бъде използван и Много Големия Радиомасив (Very Large Array, съкратено VLA) в Ню Мексико, който ще даде още информация за заловените сигнали.

Ако всичко върви добре, първото прослушване ще се проведе през Януари 2016, а това с VLA през следващата есен. Ако обаче при първото слушане за сигнали, се улови нещо забележително, е твърде възможно дори по-рано от есента VLA да се включи в играта.

Ето това никога не съм разбирал на учените. Може би сме на прага на колосално откритие, а те ще чакат чак до Януари за проверка с радиоантена....

http://misterika.blogspot.bg/2015/10/blog-post_17.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите