Руска история: Димитрий Углицки и тримата фалшиви димитриевци

Go down

Руска история: Димитрий Углицки и тримата фалшиви димитриевци

Писане by Георги on Съб 07 Ное 2015, 06:51

Това е един интересен и странен момент от руската история. Димитрий Углицки, още познат и като Царевич Димитрий и Димитрий Иванович, е най-младият син на Иван IV Василиевич, повече познат като Иван Грозни, обединителят на руските княжества и пръв общоруски цар. Не може много да се каже за живота на Димитрий, който умира на едва 8 години. Но това което се случва след смъртта му е забележително.

През 1560 умира Анастасия Романовна, първата съпруга на Иван Грозни, която той много обичал. Тази загуба оказва силно влияние върху царя и той става психически нестабилен. В последствие се жени още 5 пъти, като Димитрий е син от последната му съпруга. Църквата обаче признава само четирите брака, последният според тях е нелегитимен и Димитрий се води незаконно дете.

Междувременно Иван Грозни ставал все по-нестабилен психически. В пристъп на ярост той ударил първородния си син Иван V по главата с царския си жезъл и това причинило смъртта му. Заради това, когато през 1584 царят умира, той е наследен на престола от друг по-малко способен негов син - Фьодор, който не бил добре нито със здравето, нито с ума. На практика той бил цар само по титла, истинската власт се упражнявала от регентския съвет. Най-значима фигура там бил Борис Годунов. Фьодор и жена му Ирина нямали деца, а Годунов се надявал той да стане цар. За да се осъществи това, обаче не трябвало да има никакви други живи наследници на Иван Грозни. Затова не е никаква изненада, че младият Димитрий умира през 1591 при мистериозни обстоятелства.

През 1598 умира и Фьодор и Годунов най-накрая се възкачва на престола. Нещо непланирано обаче се случва. През 1604 се появява лице, което твърди, че е царския син Димитрий, който бил избегнал смъртта по някакъв начин. В историята този човек ще остане под името Димитрий Неистински I. Кой е бил всъщност той, не е ясно, но има някои предположения.

Според едно от тях, това е бил Григорий Отрепиев, син на незначително официално лице в провинциално село. Отрепиев става монах в манастир близо до Москва. Изгонен е от там понеже започнал да твърди, че един ден ще стане цар. След това живее при казаците и дори убеждава част от тях, че именно той е Царевич Димитрий. Скоро заминава за Полша където успява да се срещне с принц Адам Вишневецки. Така стига до полския крал Сигизмунд III.

Картина от 1874 на Николай Василиевич Неврев изобразяваща срещата на полския крал с Димитрий Неистински I:Не е ясно дали Сигизмунд III наистина вярва в историята на самозванеца, но в негово лице вижда шанс да нанесе сериозен удар на Борис Годунов. През юни 1605 фалшивия Домитрий подкрепен от поляците и казаците превзема Москва и заема престола.

В началото новият цар е доста популярен, но скоро се оказва със сериозни проблеми. От една страна поляците все още не са получили това което им е обещал в замяна на подкрепата им - да обърне Русия от православна в католическа вяра. От друга самите руснаци са обезпокоени от наличието на много полски благородници и католически свещеници в двора на Димитрий.

В един ден на месец май 1606 се организира метеж в Кремъл от руски боляри. Димитрий скача през прозорец, чупи крак, заловен е и убит на място. Картина от Карл Богданович Вених от 1879 г. обрисуваща последните моменти от живота на Димитрий Неистински I:Тялото на този Димитрий е разчленено и изгорено, а прахта му е изстреляна с оръдие по посока на Полша. По онова време наистина някои са вярвали, че той е зъл магьосник способен да възкръсва.

Но "ритуалът" няма ефект, през 1607 се появява нов претендент за трона, останал в историята като Димитрий Неистински II. Той твърди, че не само е законния син Димитрий Углицки, но и предишния претендент Димитрий I. Има подкрепата на царица Марина, полската жена на Димитрий Неистински I. Успява да събере армия от 30 000 човека. По това време цар на Русия е Василий IV Иванович Шуйски. Димитрий разполага щаба си в едно село близо до Москва. Двамата претенденти водят битки, но никой не успява да победи другия. Така за известен период Русия има двама царе едновременно. Димитрий II започва голяма обсада на Москва. Точно в този момент обаче неговите полски войски са извикани от Сигизмунд III, за да участват в битката при Смоленск. Усетил, че губи, Димитрий бяга в Калуга. През декември 1610 бива убит при свада с един от собствените му последователи.

Но това съвсем не е края, Димитрий "възкръсва" още веднъж. Появява се Димитрий Неистински III. Той има най-малък успех от тримата имитатори. Печели известна подкрепа от казаците на изток и дори през 1612 е обявен за цар. След няколко седмици обаче е заловен, изпратен в Москва и екзекутиран. След неговата смърт, не се появяват нови желаещи да се правят на Димитрий Углицки.

http://misterika.blogspot.bg/2015/11/blog-post_7.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите