Тунизийското езеро появило се внезапно

Go down

Тунизийското езеро появило се внезапно

Писане by Георги on Вто 17 Ное 2015, 06:05

Било месец юли 2014 и Мехди Билел се прибирал към къщи от сватба в северната част на Тунис когато забелязал голямо езеро насред пустинята на 25 километра от град Гафса, него го нямало преди няколко дни. Първоначално си помислил, че халюцинира, все пак е вървял пеша няколко часа в това топло време. Невярващ на очите си, той спрял на неговия бряг.

Новината за езерото се разнесла бързо и стотици тунизийци дошли да поплуват. Вероятно са сметнали това езеро за божи дар понеже по онова време страната страдала от голяма суша.Произходът на езерото така и не се изяснява. Най-логичното предположение е, че малко земетресение размества скалите над водни залежи и милиони кубични метра вода излизат на повърхността - езерото покрива площ от един хектар и е дълбоко между 10 и 18 метра.

Въпреки, че става голяма атракция, езерото се оказва замърсено с фосфати. Тази част на Тунис е известна именно с тях още от 1886 и са основни за минната индустрия. Фосфатните смеси се използват за направата на какви ли не неща - от изкуствени торове и пестициди през перилни препарати и кибритени клечки до химически оръжия. Това значи, че езерото е канцерогенно, а освен това е и леко радиоактивно.

Първите признаци, че нещо не е наред се появили едва няколко дни след внезапното изникване на езерото. Водата от кристално чиста станала мътно зелена. Две седмици по-късно властите публикували съобщение, че къпането там не е безопасно, но въпреки това много хора го правят и до днес.

http://misterika.blogspot.bg/2015/11/blog-post_17.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите