Митът за ходещите палми

Go down

Митът за ходещите палми

Писане by Георги on Съб 26 Дек 2015, 06:26

Около палмовото дърво с научно название Socratea exorrhiza витае интересен мит. То се среща в тропическите гори на централна и южна Америка и според легендите може да ходи.

Това поверие се дължи на множеството му дълги корени, които стърчат над земята, те до някъде приличат на крака. Твърди се, че дървото пуска нови корени от едната си страна, а тези от обратната ги оставя да изсъхнат и да се вдигнат във въздуха (действително на някои дървета може да се видят изсъхнали корени). Така постепенно палмата се премества от сенчесто към по-слънчево място. Според някои скоростта на преместване достига до 3 сантиметра на ден. Митът звучи толкова достоверно, че е имало дори учени, които са му вярвали. За жалост няма нито един официално документират случай на самоволно преместване на дърво.

Тогава за какво са му на дървото такива разклонени корени над почвата? Учените не са сигурни. Едно предположение е, че така си осигурява стабилност в блатисти райони. Друга теория смята, че по този начин палмата се стреми да израсне още по-високо, а вложената биомаса е по-малка отколкото ако бе вложена в стеблото.http://misterika.blogspot.com/2015/12/blog-post_26.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите