Историята на Джеронимо

Go down

Историята на Джеронимо

Писане by Георги on Нед 10 Яну 2016, 07:21

Джеронимо е индианец от племето на апахите роден през 1829 година. Оригиналното му име било друго и значено "този, който се прозява". Днес рожденото му място е част от американския щат Ню Мексико, но по онова време е било в Мексико. Един ден индианецът заминал на дълъг път. Когато се върнал, разбрал, че майка му, жена му и три деца са били убити от мексиканската армия. Това изпълнило Джеронимо с гняв.Използвайки партизански тактики, индианецът нанасял тежки загуби на мексиканците. Скоро той се превърнал в истинско страшилище за тях. Легендата разказва, че щом го видели, войниците започвали да се молят на свети Джером (Йероним Блажени на български) и от там тръгнало новото му име - Джеронимо.

Снимка на Джеронимо с негови бойци и роднини от 1886:Междувременно Мексико отстъпило голяма част от северните си територии на по-силния си съсед. Промяната не значела нищо за Джеронимо. Новите не се отнасяли по-различно към апахите от старите. Правителството на САЩ дори ограничило племето в един резерват през 1876. Джеронимо не се подчинил и в крайна сметка бил арестуван.

Джеронимо като затворник:През 1881 Джеронимо избягал. През следващите 5 години, той ще води последната в историята индианска война срещу американците. През 1886 властите обещали, че ще позволят на индианците да се завърнат при техните семейства, ако те се предадат и предадат оръжията си. Джеронимо и бойците се съгласили. Правителството на САЩ естествено не спазило обещанието си и всички били пратени в различни затвори.

Джеронимо през 1905:До последно американците държали великия индианец в затвора и никога не му позволили да се завърне при своите хора. Джеронимо починал през 1909 година от плевмония. Дори и тялото му не било погребано в родните земи, а край затвора Форт Сил.

След смъртта му се появила една конспиративна легенда според която черепът и бедрената кост на Джеронимо били откраднати от тайното общество "Череп и кости". Това е една организация на привилегированите студенти от университета в Йейл в която се смята, че са членували много от висшите ръководители на САЩ.

http://misterika.blogspot.bg/2016/01/blog-post_10.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите