Испания - някога страна на бирата

Go down

Испания - някога страна на бирата

Писане by Георги on Съб 30 Яну 2016, 06:10

Днес Испания, Франция, Италия, Гърция са все страни, които се свързват с пиенето на вино. Не така обаче е било винаги.

Джонатан Карлион (Jonathan Carlyon) е професор в Щатския Университет в Колорадо, САЩ. Той възнамерява да напише книга за древната испанска бира "caelia" (на български вероятно се произнася като "келия"). Това е част от позабравената история на Иберийския полуостров. Оказва се, че преди римляните да го завладеят, там не се е пиело вино, а бира. Виното идва с римските легиони през 218 година преди н.е.

Според Карлион "келия" се е пиела в земите на днешна Испания още през 5000 г. пр. н.е. Професорът също така си е наумил отново да произведе тази бира по старинната рецепта. Той обаче е изпреварен в това си начинание, поне няколко пивоварни в самата Испания вече предлагат бири с тази марка. Друг е въпроса до колко те съответстват на автентичното древно питие.Карлион допълва още, че името "келия" идва от глагола за подгряване, при ферментацията на бирата се е използвала топлина. Тя доста се е различавала от днешните бири и по-скоро процесът е приличал на втасването на хляба. Освен това е била газирана. Може би заради това "келия" се е правела от жените. Професорът на споменава после кой е пил бирата - дали жените са я споделяли с мъжете си.

Не за първи път учени възкресяват древни питиета. "Алкохолни археолози" са пресъздавали бири от Турция, Египет, Италия, Дания, Хондурас и Китай. Един друг професор - Патрик Макговърн от Пенсилвания дори възнамерява да направи египетска бира, която е била пита преди 16 000 години!

Плочка от южен Ирак датирана в периода 3100-3000 г. пр. н.е., в която се говори за бира:http://misterika.blogspot.bg/2016/01/blog-post_30.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите