Митът за викингските шлемове с рога

Go down

Митът за викингските шлемове с рога

Писане by Георги on Чет 11 Фев 2016, 05:40

Днес почти на всякъде викингските войни са изобразявани със шлемове украсени с рога. Оказва се, че това е просто един мит и в действителност страховитите войни не са носили такива.

Идеята за викингските рогати шлемове се появява едва през 19-ти век и е чиста художествена измислица. Ето една картина рисувана от Мери Макгрегър рисувана през 1908 година:В никой исторически документ от онова време не се споменава викингите да са носили рога на главите си. Също и археологическите находки не го потвърждават. Те все пак са ползвали шлемове, макар и рядко защото металът е бил скъп, а който е имал здрав шлем, го е предавал като наследство на децата си. Тези шлемове обаче са били без рога.Ето и една картина от 12-ти век, показваща викингското нашествие в Англия, отново не се виждат рога:Все пак в интерес на истината, имало е армии в които войните са носели украшения на главите си. Като примерно гръцките фаланги и римските легиони.Някои римски и гръцки историци дори пишат, че в северна Европа, няколко века преди времето на викингите, някои племена наистина са носели шлемове с рога. Предполага се обаче, че те са били ритуални, а не защитни. В крайна сметка един шлем с рога не е от особена полза - единствено евентуално може да уплашиш противника си с външния си вид и доста рядко да набодеш някого. Но за сметка на това лесно рогата са можели да се закачат за клоните на някое дърво и шлема да падне. Викингите не са имали ползва от такива непрактични защити.

Съвременна акуратна реконструкция на викингски войни в музей в Норвегия:http://misterika.blogspot.bg/2016/02/blog-post_11.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите