Историята на арбалета

Go down

Историята на арбалета

Писане by Георги on Сря 13 Апр 2016, 07:43

Много хора (до преди известно време включително и аз) мислят, че арбалетът е едно оръжие появило се едва през средновековието, а също и че родината му е Европа. Оказва се, че това не е така.

За място на поява се счита древен Китай, а за година - около 600 г. пр. н.е. Поне от тогава датират първите исторически източници описващи арбалет. Отделни историци твърдят, че първият арбалет е създаден дори още по-рано - около 2000 г. преди н.е. Невероятно! Дълго преди появата на християнството и повечето от другите религии.

Арбалетът за разлика от лъка не изисква толкова много умение и сила, но за сметка на това стреля по-бавно. С лък могат да се изстрелят около 10-12 стрели за минута, а с арбалет само около 2. Китайците обаче изобретяват нещо като "картечен" арбалет, който може да изстреля 10 стрели за 15 секунди преди да се наложи да бъде презареден.

Арбалетът има основно две разновидности - като лично оръжие на войника и като голяма обсадна машина. В Китай археолози са намерили древен арбалет с дължина около 1.5 метра и способен да стреля на цели 800 метра. В Европа древните гърци и римляни също са използвали обсадни арбалети. Римляните са имали и ръчни арбалети, но в Европа това оръжие става популярно едва през средновековието. Тази му популярност обаче не продължава дълго, постепенно е заменен от огнестрелните оръжия.

За разлика от Европа в Китай арбалетът продължава да се ползва дълго след навлизането на пушките. Последният голям конфликт в който масово са използвани арбалети е Китайско-японската война (1894 – 1895). Китайците губят, това отчасти се дължи и на голямото преимущество, което японските пушки имат спрямо арбалетите.http://misterika.blogspot.bg/2016/04/blog-post_13.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите