Проклятията в древен Рим

Go down

Проклятията в древен Рим

Писане by Георги on Пон 25 Апр 2016, 08:38

Римляните са първото общество в което се въвежда пожарна служба, а римското право е било добре разписано и служи за еталон дори днес, така че изглежда странно, че са нямали някакво подобие на полицията (нощната стража не се брои - те по-скоро са отговаряли за това да наблюдават да не се задават вражески орди). Как тогава хората пострадали от дребни престъпления като малки кражби са се справяли без полиция? Общо взето са се оправят сами. Не е чудно тогава, че много от тях са се обръщали към проклятията.

Плочките с проклятия са били голям бизнес. Намирани са при разкопки в различни части на някогашната Римска империя. Били са изработвани от олово, дърво, папур, камък. Оловото обаче е било най-предпочитано заради качествата му - тъмен цвят, студенина, тежест, вярвало се е, че тези свойства придават допълнителна сила на проклятията. Самите плочки като цяло са имали правоъгълна форма, но археолозите са откривали такива с формата на човек и дори на кон. Може би е бил изобразяван този, срещу който е било насочено проклятието. По това римските проклятия малко приличат на вуду практиките.Римските бани са били мястото, където най-често са ставали дребните кражби. Какво съвпадение със съвремието - помня, че докато в моя роден град все още работеше обществената баня, ставаха от време на време кражби. При липса на полиция, пострадалите римляни са се обръщали към боговете. Табелка с проклятие е или хвърляна в горещия извор или закачана с пирон на стената на банята. В една древна римска баня в Лондон например са намерени 130 плочки с проклятия, всичките адресирани до богинята Сул Минерва. Интересното е, че много от проклятията са искали наказания непропорционални с извършеното престъпление. За кражба се е пожелавало крадеца да умре или да го застигне тежка болест. Ето един пример, надпис на табелка с проклятие:

"Досимедис загуби две ръкавици и моли крадеца отговорен за това да загуби ума си и очите си в храма на богинята"

Запазена римска баня в Англия:Самата богиня Сул Минерва е съчетан образ на две други богини:

- Сул - почината в римските провинции Британия и Галия, закрилница на плодородието и термалните изводи (и по този начин и на баните).

- Минерва - богиня на мъдростта и войната за благородна кауза, покровителка на занаятите, изкуствата и науките. Често изобразявана с доспехи.

Самото им свързване в Сул Минерва говори, че хората са почитали тази богиня като даваща, но и наказваща.

Статуя на Минерва в Хайделберг, Германия:Не всички плочки с проклятия са били насочвани към крадците обиращи принадлежностите на къпещите се в баните. Така например през 2008 в Кипър е намерена плочка датирана към 7 век от н.е. По това време островът е бил част от Източната Римска империя (Византия) и християнството вече се е било разпространило. Наличието на такава плочка с проклятие говори, че някои от предхристиянските практики са се запазили и при новата религия. Самият текст е доста интересен и много циничен - "нека пенисът ти да те боли когато правиш любов". Нищо друго не се знае за тази плочка, а въпросите са много. Кой я е направил? Срещу кого? Защо?

За да не завършвам статията с цинизъм, ето една съвременна песен посветена на богинята Минерва. Дори и днес римските богове вълнуват хората.

Therion - "Chain Of Minerva"http://misterika.blogspot.bg/2016/04/blog-post_25.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите