Джаябая - яванският Нострадамус

Go down

Джаябая - яванският Нострадамус

Писане by Георги on Сря 27 Апр 2016, 08:22

Всички знаят за пророчествата на Нострадамус (1503 – 1566), но малко европейци са чували, че на далечния остров Ява някога живял един не по-малко забележителен предсказател. Той се наричал Джаябая и предшествал Нострадамус с 400 години.

Джаябая бил владетел на кралство Кедири в периода 1135-1157 г. Като повечето монарси от онова време той се асоциирал с божество, за да придаде легитимност на властта си. По този въпрос има известно разминаване в историческите източници. Едни твърдят, че бил пра-пра внук на бог Брахма, а други направо, че бил земно превъплъщение на Вишну. Обикновените яванци вярвали, че именно заради тази си божествена природа, той бил способен да вижда в бъдещето.Независимо дали Джаябая е бил бог или не, той управлявал мъдро и по негово време Кедири процъфтявало. Това бил златният век за литературата. Освен, че покровителствал известни поети, Джаябая написал и няколко собствени книги - те съдържали неговите предсказания.

Територията на някогашното кралство Кедири на остров Ява:Когато остарял, Джаябая абдикирал и се оттеглил да живее като отшелник в село Менанг. И до днес това селище се смята за свято място и много хора го посещават. Разказва се, че и Сукарно и Сухарто (първият и вторият президент на Индонезия след получаването на независимост от Холандия през 1945) са ходили в Менанг, за да медитират и по този начин да получат благословията на Джаябая и дори свръхестествени способности. На Сукарно това не му помага, защото е свален от власт от Сухарто.

А за самите предсказания - сякаш много от тях са се сбъднали. Джаябая предрекъл, че ще дойдат белокожи мъже, които ще носят оръжия способни да убиват от далеч. Те щели да покорят Ява за много дълго време. Тези бели мъже ще бъдат победени от жълтокожи дошли от север. Последните обаче ще царуват в Ява не по-дълго отколкото е живота на житно растение. Действително, след 300 години на остров Ява дошли холандските завоеватели. Те управлявали няколко века. През 1942 г., по време на втората световна война, холандците били прогонени от японците. Местните хора посрещнали това с радост, защото така се сбъднало още едно пророчество на Джаябая, освен това знаели, че и жълтокожите скоро ще се махнат. Действително, през 1945 Япония губи войната и Индонезия използва това, за да обяви независимост.

Джаябая има предсказания и за това какво ще се случи след като си отидат жълтокожите. Той нарича следващите управници "Notonegoro", което може да се преведе като "администратор". Мнозина са се чудили защо е използвал именно този термин. Според някои е искал да каже, че който и да управлява, няма да има силата на един крал, а ще е просто "администратор" отговарящ пред народа си.

Има и други обяснения. Някои мислят, че с думата "Notonegoro" е изредил последните срички от имената на съвременните управници на Индонезия. Сукарно завършва на "НО", Сукарто завършва на "ТО", но третият президент Хабиби не завършва на "НЕ". Има и още по-сложни тълкувания, които дори не мога да разбера.

Има още едно предсказание, което яванците чакат да се сбъдне. Джаябая предрекъл, че ще се появи "Рату Адил" (Ratu Adil) - велик управник, който ще поведе страната към нов златен век. Той (а може би тя) ще има царски произход и ще се появи, когато "железни каруци ще се движат без коне, а корабите ще плуват по небето". Изглежда това време е дошло - "железните каруци без коне" са автомобилите, а "корабите в небето" са самолетите. Велик лидер обаче засега няма. А може вече да се е родил, но все още да не е показал потенциала си? Джаябая предрича, че Рату Адил ще срещне много трудности в началото и много препятствия ще трябва да преодолее. Ще мине през унизения и бедност, но благодарение на чистото си сърце ще се издигне и ще възстанови хармонията в света.

http://misterika.blogspot.bg/2016/04/blog-post_27.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите