Неандерталска каменна маска?

Go down

Неандерталска каменна маска?

Писане by Георги on Пон 06 Юни 2016, 07:11

Пещерата Ла Рож Котард (La Roche-Cotard) се намира в общината Ланже във френския департамент Ендър е Лоар. Там са откривани множество древни артефакти. През 1975 е намерено нещо, което твърде много прилича на лице. Така наречената "маска" е с размер едва около 10 сантиметра и е датирана на 35 000 години.Предполага се, че този артефакт е направен от неандерталците. Като цяло в научните среди се смята, че неандерталците са били груби и недодялани хора, занимаващи се основно с оцеляването си чрез лов и нямащи много време за изкуство. Някои учени дори отиват до толкова далеч, че смятат артефакта от пещерата Ла Рож Котард за естествено образувал се. За такива "учени" чудесно пасва изразът "коне с капаци". Сами преценете дали това е дело на природата или на човешка ръка - камъкът е дялан и заоблен в горната си част. Това евентуално може да бъде направено от природните сили, като течаща вода например, но не виждам как сам един животински кокал ще се завре в дупката свързваща двете вдлъбнатини, така че да изобразява очи.Има и учени, които не са толкова крайни. Те приемат, че артефактът е дело на неандерталците, но не смятат, че изобразява лице и че е произведение на изкуството. Може би е имал друго предназначение, може би е бил някакво сечиво или средство за лов. Изкуството изисква абстрактно мислене, нещо което учените не са твърде склонни да свързват с неандерталците. Сечивата и оръжията са друго нещо - те говорят за разум, но не изискват абстрактно мислене. Това може да се признае на неандерталците от науката.

"Маската" не е първият намиран артефакт говорещ за неандерталско изкуство. Изглежда този изчезнал човешки вид е рисувал по стените на пещерите, има и отделни фигурки, вероятно направени от тях. Едно интересно откритие е "мечото лице" от Толбага в Сибир. То е сравнимо с маската от Ла Рож Котард.

Още едно научно схващане за изкуството на неандерталците. Има учени, които признават, че "маската" и другите артефакти вероятно са тяхно дело. Признават и че това е форма на изкуство. Тези учени обаче твърдят, че предметите не са напълно съзнателно създадени. Не са дело на артистично виждане, а по-скоро на интуиция и вътрешен несъзнателен порив. Нещо като драсканиците, които днес малките деца рисуват без напълно да осъзнават творенията си.

Снимка показваща входа на Ла Рож Котард:Маската от тази пещера наистина е много стара, но не е най-старото изкуство. За най-старо артистично произведение се смята този артефакт намерен в пещерите Бломбос в Южна Африка, той е датиран на 77 000 години:http://misterika.blogspot.bg/2016/06/blog-post_6.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите