Исус в Япония?

Go down

Исус в Япония?

Писане by Георги on Съб 11 Юни 2016, 07:12

Повечето християни вярват, че Исус Христос е роден, живял и умрял на кръста в Близкия Изток. В Япония обаче има една по-различна легенда. Изглежда в древни времена в островната държава се е вярвало, че Исус е стигнал до Япония и е умрял там на преклонната възраст от 106 години. Интересното е, че тази легенда постепенно е забравена, преоткрита е, както се твърди едва през 1935.

През въпросната година Киомаро Такеучи (Такеночи) открива старинни документи в префектурата Ибараки. Те разказвали, че Исус Христос е прекарал последните си години в Япония и е погребан в селото Хераи. Там бил и гробът на неговият брат Исукири. Японското правителство решава да не дава публичен достъп до новоотритите документи и ги прибира в музея на Токио. През Втората световна война този музей е бомбардиран и всичко в него е унищожено. Оказва се обаче, че преди да предаде свитъците на властите, Такеучи е направил техни копия - именно те днес са въпрос на дебат.Четейки тази история, първоначално си помислих, че е доста измислена - легенда, която никой не помни в съвременна Япония, намерени уж древни писания, които са унищожени безвъзвратно и не могат да се проверят....Продължих да чета статията и все пак реших, че има вероятност да има известна истина в историята.

Копията, които се предполага, че са преписани от загубените оригинали, са написани съвсем правилно на древен японски език. През 1935 (а и сега) няма много хора, които да могат да пишат на старинен японски. Освен това самото име на селото Херай е много близо по звучене до "хебрай", което значи "иврит".

Днес селото се възползва с пълна сила от легендата. На много места са поставени кръстове и други християнски религиозни знаци. Това е предполагаемият гроб на Исус:Наблизо е поставена табела разказваща следната история:

"Когато Исус Христос бил на 21 години, той дошъл в Япония и търсел познание в продължение на 12 години. Върнал се в Юдея на 33 години, за да изпълни своята мисия. По това време обаче хората там не били готови да приемат учението му. Вместо това го арестували и разпънали на кръста. Исус не умрял, всъщност мястото му на кръста било заето от по-малкият му брат Исукири, той умрял там. Христос се върнал в Япония. Той се установил тук и селото започнало да се нарича Херай. Починал на 106 години. В тази свещена земя погребалната могила в дясно е на Христос, а в ляво на Исукири."Археолозите са проучвали мястото, но досега не е намерено нищо, което да хвърли повече светлина дали това въобще е нечий гроб - нито кост, нито зъб, нито някакъв предмет.Следва едно доста съмнително поне за мен доказателство. В село Херай се пее една древна песен от около 2000 години. Тя съдържа следните слова "Какво е това? Какво се случва? Какво ще правиш?". Един изследовател твърди, че ако се повтарят тези японски думи продължително време, те започват да звучат като фрази на иврит - "това съм аз, Джошуа, син на Йехова".

Каква все пак е истината в тази легенда? Възможно ли е Христос да е оцелял разпването? Има такива теории, както има и теории, че това събитие въобще не се е случвало - според тях описаните събития в Библията са измислица или заемки от по-стари митове. Ако все пак Исус наистина е бил разпънат на кръста и е оцелял, то е много по-вероятно да се е насочил към Франция като Мария-Магдалена, а не към Япония. Има такава теория, на нея се гради историята на предполагаемото "Братство на Сион".

И все пак можем ли да отхвърлим японската легенда като измислица? По-скоро не. Това не е единична легенда, в много азиатски страни има подобни истории. В Индия, Непал, дори в Китай се разказва как от запад дошъл мъдър човек и проповядвал да се прави добро. На някои места той директно е наречен Исус. Почти е невъзможно толкова много легенди да се появят без да има някакво истинско историческо събитие. Дали обаче истинският Исус е пътувал из източна Азия? По-вероятно изглежда описаният мъдрец да е бил някой от неговите ученици, апостолите.

Каквато и да е истината, това е една много интересна легенда.

http://misterika.blogspot.bg/2016/06/blog-post_11.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите