Неразгадани изчезвания

Go down

Неразгадани изчезвания

Писане by Георги on Вто 21 Юни 2016, 07:41

Джон Рийд

Започвам поредната поредица от статии, този път посветена на 10 неразрешени изчезвания на хора. Някои са загадъчни, някои не толкова. Въпреки това ще ги публикувам всичките. В крайна сметка, след като не се е разбрало какво точно се е случило, как можем да сме сигурни, че причината не е нещо по-странно отколкото дори можем да си представим?

През 1980, 28-годишният Джон Рийд напуска дома си в Туйн Ситис, Калифорния, САЩ и заминава за Бразилия с надеждата да намери изгубеният град Акатор. Младежът е прочел за това загадъчно място в книга наречена "Хрониките на Акатор", чийто автор е Карл Бругер. Според Бругер това е град на древна подземна цивилизация, която е останала неразкрита в амазонската джунгла в продължение на хиляди години. Той освен това твърди, че е разбрал за Акатор от бразилски туристически водач на име Татунка Нара, който твърди, че преди е бил вожд на съвременно индианско племе, което преди 3000 години е управлявало тайнствения град.

Джон Рийд изрирва Татунка Нара, който живее в село Барселос и си изкарва прехраната като води туристи в джунглата в търсене на Акатор.

Нара и Рийд:Рийд оставя билета си за връщане в хотелската си стая в Манаус и тръгва с Татунка Нара на пътешествие в джунглата. Никога не се завъща. Разпитван от полицията Нара твърди, че американецът побягва и се скрива в джунглата, защото не е искал да се връща в Барселос. Властите обаче провеждат разследване и установяват някои интересни неща. "Татунка Нара" въобще не е бивш индиански вожд, ами е германец на име Гюнтер Хаук. Освен това Рийд не е първият човек, който изчезва при експедиция водена от Татунка / Гюнтер. Швейцарец на име Херберт Ванер и шведка на име Кристин Хойзер също никога не се завръщат. От тримата изчезнали единствено след време е намерена кост - част от челюстта на Ванер.

През 1984 се случва още нещо странно. Карл Бругер, авторът на книгата, заради която Джон Рийд тръгва за Бразилия, е застрелян в Рио Де Женейро. Съмненията отново падат върху Гюнтер Хаук. Никога обаче не са събрани достатъчно доказателства за да бъде осъден този самозван вожд.

http://misterika.blogspot.bg/2016/06/blog-post_21.html


Последната промяна е направена от Георги на Чет 23 Юни 2016, 07:19; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Неразгадани изчезвания

Писане by Георги on Чет 23 Юни 2016, 07:18

Джуди Смит

През 1997 Джуди Смит е 50-годишна жителка на Нютън, Масачузетс, САЩ. Има две деца и освен това наскоро се е оженила повторно за адвокат на име Джефри. Двамата младоженци летят за Филаделфия, където Джефри е на бизнес пътуване. На 10 април мъжът трябва да присъства на важна конференция и Джуди решава да разгледа града. Тя обаче не се прибира в хотела и Джефри я обявява за издирване.

Планинари намират мъртвото ѝ разложено тяло на 7 септември, след пет месеца. Най-странното е, че това се случва на 960 километра от Филаделфия, в планинска местност в Северна Каролина. Точната причина за смъртта не може да се установи, но поради това, че тялото е закопано в плитък гроб, се предполага, че Смит е станала жертва на престъпление. С нея обаче е годежният и пръстен и портфейла ѝ с 167 долара, следователно отпада предположението, че са я убили, за да я оберат. Освен това наблизо е намерена синя раница, а Джуди притежава червена. И сякаш нещата не са достатъчно странни до тук, хора живеещи в близък град са си спомнили, че са виждали Смит да идва сама и доброволно. Тя говорила с няколко човека, била приятелски настроена и дори споменала, че съпругът ѝ е юрист.

Ако сама е решила да си тръгне от Филаделфия без да каже на никого, защо го е направила? Какво е търсела толкова далеч, на почти 1000 км разстояние? Кой я е убил и защо?

http://misterika.blogspot.bg/2016/06/blog-post_23.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Неразгадани изчезвания

Писане by Георги on Съб 25 Юни 2016, 07:43

Франк Ленц

Има една дузина хора, изчезнали докато са били на околосветско пътешествие. Един от тях е Франк Ленц от Пенсилвания. На 25 години той решава, че ще обиколи света с велосипед, едно пътешествие, което предполага, че ще му отнеме 2 години.

Ленц започва своята авантюра на 25 май 1892 г. в Питсбърг, САЩ. През следващите няколко месеца мъжът ще върти педали из Северна Америка преди да отплава с кораб за Азия. През май 1894 Ленц преминава през Тeбриз, Иран. Следващата му точка е на 450 километра - град Ерзурум в Турция. Франк Ленц обаче никога не се появява там и след няколко месеца семейството и приятелите му започват да го издирват.

Ленц пътува през Турция по същото време в което в тази страна се извършва геноцид срещу арменците. Десетки хиляди са избити и някои предполагат, че Ленц е станал случайна жертва в клането.

Друг велосипедист, Уилям Саклебен тръгва по стъпките на Ленц и намира допълнителна информация. Изглежда Франк е минал през малко кюрдско село в Турция и е обидил местния старейшина. Това разгневило последния и вероятно той е наел бандити, които да очистят Ленц. Няколко човека дори са арестувани.

В крайна сметка нищо не се потвърждава с пълна сигурност, тялото на Франк Ленц никога не е намерено. Все пак Турция се съгласява да изплати компенсации на роднините му.http://misterika.blogspot.bg/2016/06/blog-post_25.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Неразгадани изчезвания

Писане by Георги on Пон 27 Юни 2016, 07:46

Лео Уидикер

Макар и на 86, Лео Уидикер (Leo Widicker) от Северна Дакота, САЩ все още е водил активен живот. Заедно със своята съпруга Вирджиния, на 55 г., са били членове на християнската доброволческа организация Мараната (Maranatha Volunteers International). До 2001 Лео е бил на 40 хуманитарни мисии по света по линия на тази организация. Заедно със съпругата си, той тръгва на 41-вата си мисия, която се провежда в Коста Рика.

На 8 декември 2001 Лео си почива на плажа, а жена му отива да се наплиска в горещите извори наблизо. Когато Вирджиния се връща след половин час, Лео го няма никакъв. Очевидци разказват как са го видели да става от плажа и да разпитва за съпругата си. Предполага се, че е заспал и не е разбрал кога тя се е отдалечила. След това Лео стигнал до портала на курорта и попитал охраната дали може да излезе. Те му отворили портата и той тръгнал по пътя. След 15 минути един от приятелите на Лео тръгнал с автомобил по същия път за да го търси. Изминал 10 мили, но никъде не го видял. Не е могъл да се отдалечи на много далеч пеша, а в страни от пътя има само няколко места, където може да се е скрил, но там го нямало. Единственото логично обяснение е, че някой с автомобил го е качил.

Никога повече нищо не се чуло за Лео Уидикер и никакви следи не били намерени.

http://misterika.blogspot.bg/2016/06/blog-post_27.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Неразгадани изчезвания

Писане by Георги on Сря 29 Юни 2016, 08:43

Керън Денис Уелс

Керън Денис Уелс е 23-годишна самотна майка от Хаскел, Оклахома. През 1994 решава временно да остави детето си на родителите, за да погостува на нейна приятелка на име Мелиса Шепърд в Ню Берген, щата Ню Джърси.

И така, Уелс наема автомобил и потегля. За последно е видяна вечерта на 12 април 1994 в мотел в град Карлисъл, Пенсилвания, от където се обажда на приятелката си. Двете се разбират да се срещнат именно в този мотел. Шепърд пристига по-късно през нощта, заедно с още двама приятели - мъже. Но Керън Уелс не е в стаята си, но повечето вещи са оставени там.

На следващата сутрин наетата от Уелс кола е намерена на цели 56 километра от мотела. Автомобилът е бил привършил горивото си, а вратите са били широко отворени. Вътре са намерени някои дребни неща, включително малко марихуана. В близка канавка е открито портмонето на Керън.

Най-удивителното от всичко е, че километражът не показва разстоянието, което е нормално да бъде изминато от град Хаскел, от където тръгва жената, до Карлисъл. Изминатите километри отгоре са над 1100 (700 мили)! Започва разследване и действително се установява, че преди да пристигне в мотела в Карлисъл, Уелс е посетила два други града, които въобще не са и по път, а са доста в страни. Какво е търсила там? При последният си разговор с Шепърд, Керън и казва, че се е губила няколко пъти през деня.

Така и не се разбира защо е напуснала внезапно мотела преди да дойде приятелката ѝ. Керън никога не е намерена.

http://misterika.blogspot.com/2016/06/blog-post_29.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Неразгадани изчезвания

Писане by Георги on Съб 02 Юли 2016, 08:13

Чарлз Хорвард

През 1989 Чарлз Хорвард (Charles Horvath) е на 20 години, когато решава да напусне родната си Англия и да замине за Канада. Там той се скита няколко месеца на автостоп. На 11 май пристига в провинцията Британска Колумбия и отсяда в един туристически къмпинг край Келоуна. От там праща факс на майка си, че ще успее да се срещне с нея в Хонг Конг на 21-вия си рожден ден. Това обаче не се случва. Минават няколко месеца без никаква вест от Чарлз и майка му Денис Хорвард започва да се безпокои - той винаги е поддържал контакт с нея.

Майката на Чарлз Хорвард заминава за Британска Колумбия да го търси. Открива, че той внезапно е изоставил палатката си и всичките си принадлежности в къмпинга и е изчезнал. Денис отпечатва и разлепя плакати с молба за информация относно изчезналият ѝ син. Една вечер след като се прибира вв хотела си, жената намира следната бележка:

"Видях го на 26 май. Ние бяхме на парти и двама човека го пребиха. Той умря. Тялото му е в езерото край моста."

Водолази претърсват това място в езерото, но не откриват нищо. Скоро обаче Денис получава нова бележка, която казва, че са търсили от погрешната страна на моста. Водолазите отново правят претърсване и този път наистина намират мъртво тяло. Оказва се обаче, че това не е Чарлз, а местен човек, който се е самоубил.

Междувременно Денис намира свидетели, които потвърждават, че сина ѝ действително е бил на някакво парти, но не казват да са видели да се бие с някой. Какво точно е станало след този купон и къде е изчезнал Чарлз Хорвард и до днес остава загадка.http://misterika.blogspot.bg/2016/07/blog-post.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Неразгадани изчезвания

Писане by Георги on Пон 04 Юли 2016, 07:45

Еторе Майорана

Еторе Майорана е известен теоретик във физиката, който е работил върху неутриното. През 1938 той е заемал длъжността професор по физика в Университета в Неапол, Италия. На 25 март същата година той пише странна бележка до неговия ръководител в катедрата. Споменава, че е взел "неизбежно" решение и се извинява за "неудобствата", които неговото изчезване може да предизвика. Освен това праща и съобщение до семейството си, в което ги моли да не губят много време да го съжаляват.

След това Майорана тегли голяма сума пари от банковата си сметка и потегля с кораб към Палермо. Когато пристига там обаче, той праща друго съобщения на ръководителя на катедрата по физика в университета в Неапол. Пише, че е премислил решението си да се самоубие и ще се прибере у дома. Взима отново кораб, този път до Неапол, но мистериозно изчезва.

От тогава има много теории какво може да му се е случило. Най-популярната е, че все пак се е самоубил, макар че кой самоубиец тегли голяма сума пари преди фаталния край? Някои предполагат, че е отвлечен от Хитлер и Третия райх или дори, че сам е заминал да им сътрудничи. Трети смятат, че е избягал в чужда страна (вероятно в Южна Америка), където е заживял под нова самоличност.

Последната теория сякаш се потвърждава през 2008. когато се появява един човек, който твърди, че се е срещнал с Майорана през 1955 в Каракас, столицата на Венецуела. "Майорана" му казал, че от години живее в Аржентина и дори позволил да бъде сниман. През 2008 тази фотография е анализирана от експерти и те смятат, че има достатъчно прилики и това може да е истинският Еторе Майорана. Снимката (по средата) сравнена с това как е изглежда италианеца по време на изчезването си:За жалост този човек представил се за известният физик отдавна е починал и едва ли може да бъде издирен.

http://misterika.blogspot.bg/2016/07/blog-post_4.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Неразгадани изчезвания

Писане by Георги on Сря 06 Юли 2016, 08:10

Девин Уилямс

Девин Уилямс е шофьор на камион от щата Канзас, който има жена и три деца. През май 1995 тръгва на рутинно пътуване за Калифорния. След като доставя пратката там, взима друг товар обратно за Канзас Сити. Следващото, което се знае за него е, че на 18 май е видян с огромния си камион с 18 колела да кара бързо през гората Тонто близо до Кингман, Аризона. Почти блъска едни хора и техния автомобил почиващи си в гората.

Камионът спира насред гората, а Уилямс е видян от очевидци да се скита наоколо. Изглежда неориентиран и постоянно повтаря фрази като "ще отида в затвора" и "те ме накараха да го направя". Скоро пристига полицията, но по това време Девин вече го няма и никъде не могат да го намерят. Гората Тонто е на 80 километра от пътя, по който Уилямс нормално би минал, за да се прибере в Канзас. Няма рационално обяснение за поведението му, не е известно да е употребявал наркотици или да има психическо заболяване, макар че преди да тръгне от Калифорния, се е обадил на шефа си и е казал, че има проблеми със съня.

Този случай до толкова нашумява, че дори НЛО изследователи изказват хипотезата, че може да е отвлечен от извънземни. През май 1997 туристи откриват черепа на Улилямс на около километър от мястото където е изчезнал. Никога не се разбира какво му се е случило.http://misterika.blogspot.bg/2016/07/blog-post_6.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Неразгадани изчезвания

Писане by Георги on Пет 08 Юли 2016, 07:53

Вирджиния Карпентър

Има градове с повече от една мистерии. Явно такъв е град Тексаркана в Тексас, САЩ.

През 1946 неидентифицирана личност известна като "Фантомният убиец" убива 5 човека. По някаква случайност (а може би няма нищо случайно) една млада жена на име Вирджиния Карпентър се е познавала с три от жертвите. След две години самата тя ще започне да се свързва с една неразгадана мистерия.

На 1 юни 1948 21-годишната Вирджиния тръгва на шест часово пътуване с влак от Тексаркана към Дентън, където е записана в местния университет. Когато пристига, взима такси от гарата до студентското общежитие. Сеща се обаче, че е забравила да вземе от гарата големия си куфар и затова таксито я откарва обратно.

На гарата и казват, че багажът още не е пристигнал (той явно се превозва с друг влак). Затова Вирджиния дава бележката за куфара на шофьора на таксито, който обещава да го вземе на следващата сутрин. След това я откарва пак в общежитието. Шофьорът се казва Джак Захари и твърди, че след като е оставил Вирджиния пред общежитието, тя е започнала разговор с двама млади мъже в автомобил с гюрук.

На следващият ден Джак взима куфара и го оставя пред входа на общежитието. Там багажът престоява няколко дни без някой да го потърси. Накрая управата на общежитието и семейството на Вирджиния осъзнават, че нея я няма и я обявяват за издирване. Двамата "мъже в автомобила с гюрук" никога не са намерени и не е ясно дали въобще са съществували. Това последното е твърде вероятно да е измислица на самия Джак Захари и той да е отвлякъл и убил Вирджиния.

Джак е бил регистриран в полицията за извършването на предишни престъпления. Жена му първоначално е казала, че той се е прибрал малко след като е оставил Вирджиния пред общежитието. Така тя му осигурява алиби и той не е съден. Едва след много години жената ще признае, че е излъгала.

Вирджиния Карпентър никога не е намерена.

http://misterika.blogspot.bg/2016/07/blog-post_8.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Неразгадани изчезвания

Писане by Георги on Нед 10 Юли 2016, 07:23

Бенджамин Батурст

Бенджамин Батурст е бил 25-годишен амбициозен дипломатически пратеник. През 1809 е изпратен от Лондон във Виена с надеждата да подобри отношенията между Великобритания и Австрия. Скоро обаче френските войски на Наполеон напредват към австрийската столица и Батурст поема към дома си. На 25 ноември той и помощникът му отсядат в страноприемницата "Белият Лебед" в германския град Перлеберг. Не смятат да остават тук дълго, веднага щом сменят конете им, смятат да потеглят отново на път посред нощта.

Около 9 вечерта на Батурст му казват, че конете са готови. Той излиза от стаята си и вероятно тръгва към каляската. В този съвсем кратък интервал от време, английският дипломат изчезва. След два дни в една селска тоалетна е намерено палтото му. Интересно е, че бараката принадлежи на човек работещ в "Белия Лебед". Изглежда случаят е разрешен - дали този човек е убил и ограбил Батурст? Може би не, защото майката на заподозряния казва, че тя е намерила палтото край страноприемницата, когато е отишла при сина си и го е донесла вкъщи. Така то се озовало в тоалетната. Друг човек обаче твърди, че е видял самия Батурст да се скита край тоалетната.

Нещата стават още по-загадъчни, когато панталоните на англичанина са намерени в гората на цели 5 километра от Перлеберг. В един от джобовете е намерено недовършено писмо от Батурст до жена му, в което той описва страховете си, че няма да успее да се върне в Англия.

Появяват се слухове, че Бенджамин Батурст е отвлечен от френски войници, но французите отричат тези обвинения.

През 1862 под една къща в Перлеберг е открит заровен скелет. Тази къща е принадлежала на човек някога работел в "Белия лебед" (изглежда това е друг човек, а не този в чиято тоалетна е открито палтото). Не може да се установи със сигурност дали това са останките на Батурст и случаят остава неразрешен.http://misterika.blogspot.bg/2016/07/blog-post_10.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Неразгадани изчезвания

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите