Дулахан - митично същество от Ирландия

Go down

Дулахан - митично същество от Ирландия

Писане by Георги on Чет 30 Юни 2016, 07:56

Дулахан може да се приеме за вестител на смъртта в ирландския фолклор. Неговата глава е отделена от тялото и я носи в ръка или под мишница. Винаги пристига на черен кон, но понякога е придружаван от каруца направена от скелети. Движи се толкова бързо по пътищата, че често подпалва тревите край тях. Изгнилото му лице има огромни очи и широка злокобна усмивка.

Дулахан идва да прибере душите на тези, които умират. Спира с коня си пред този, на когото предстои да умре и го вика по име. Не е възможно да се скриеш от това създание. Пред него всички заключени врати магически се отключват, а препятствията се отстраняват. Хората, които са наоколо, но за които Дулахан все още не е дошъл, не трябва да го гледат как галопира с коня си. Ако той забележи, че го гледат, ще ги замери с пръски кръв или ще ги удари с камшика си. Това може да ги убие, макар че той по принцип не е идвал за тях.

Все пак има начин човек да се предпази от това същество. То се страхува от златото и побягва щом го види.

Вярва се, че Дулахан е свързан с древния келтски бог "Кром Дух" (Crom Dubh). Това божество е изисквало човешки жертвоприношения. Почитането му обаче постепенно е западнало и затова той идва за да вземе човешките души, които вече не получава от кланящите му се. Фестивалът на този бог се е провеждал през късния август или ранни септември. По това време хората твърдят, че зачестявали появите на Дулахан.

Предполага се, че този мит отчасти е вдъхновил историите за "конника без глава", както и за образа на Зеления рицар от легендите за крал Артур.http://misterika.blogspot.bg/2016/06/blog-post_30.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите