Сивият човек от Бен Макдуй

Go down

Сивият човек от Бен Макдуй

Писане by Георги on Сря 13 Юли 2016, 07:59

Бен Макдуй е втората по височина планина в Шотландия. Според някои там живее същество познато като Ам Фиър Лиат Мор (Am Fear Liath Mor) или просто като "Сивият човек".

Това създание може да се приеме за сравнително "младо", няма древни легенди за него. За първи път е споменато от поета Джеймс Хог през 1791, който разказва следното. Веднъж пасял овце в планината, когато видял гигантска тъмна фигура близо до него. Уплашен, човекът избягал. Едва на другия ден Хог се завърнал, за да потърси стадото. Отново обаче се появила фигурата в мъглата. Този път обаче Джеймс не се уплашил, вместо това решил да провери нещо. Хог свалил шапката си, същото направила и фигурата. Затова поетът решил, че вижда просто сянката си.

Действително при определени обстоятелства сенките могат да изглеждат доста страховити. Ето една снимка направена в планината Бен Макдуй:Също така е възможно всичко да е измислица на Джеймс Хог.

Има и две други възможности - да е имало наистина някакво странно същество там, но човекът да е решил за свое собствено успокоение, че това е просто сянката му. Това, че фигурата е повтаряла движенията му, все още не е категоричен довод. Застанете пред клетката на маймуните в зоопарка и започнете да правите разни движения, твърде вероятно е маймуните да започнат да ги повтарят. Така и "Сивият човек" може нарочно да е имитирал Джеймс Хог.

Друга възможност е, първият ден наистина да се е появило съществото, а вторият да е била просто сянката.

Каквато и да е истината, в крайна сметка се случва едно - ражда се легендата за Ам Фиър Лиат Мор.

След 1791 и други хора твърдят, че са го виждали, но това са изключително редки случаи. От малкото наблюдения на "Сивия човек" може да се състави следната картина за външния му вид. Той е около 3 метра висок, има дълги ръце и крака и маймуноподобна глава. Козината му е сива и не много дълга. Понякога го сравняват с Йети или Бигфут.И докато за Йети и Бигфут основната теория е, че това е някакво създание от плът и кръв, за "Сивия човек" преобладава мнението, че е по-скоро нещо като дух, демон или същество от друго невидимо измерение. Това се дължи на следващия вид описани срещи.Визуалните наблюдение на Ам Фиър Лиат Мор са сравнително малко, много повече са случаите в които хората са чували неговите стъпки и са усещали голямо чувство на безпокойство.

През 1925 дори един професор разказва за подобно свое преживяване. Джей Норман Коли е професор по органична химия в универскитетския колеж в Лондон. Той е и запален планинар. Описаното му се е случило десетилетия по-рано, през 1891 година. Коли слизал от планината Бен Макдуй, когато започнал да чува и други стъпки освен своите собствени. За всяка стъпка, която правел, вървящият зад него правел 1-2 стъпки в повече. Човекът бил завладян от ужас и побягнал надолу. Повече никога не ходил сам в тази планина.

Дали професорът си е въобразил? Може би, но е факт, че и други планинари са разказвали за подобно внезапно чувство на ужас и за странни звуци. Има хора, които твърдят, че са виждали в близост до планината странни отпечатъци по земята.http://misterika.blogspot.bg/2016/07/blog-post_13.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите