Погребан ли е наистина Васко да Гама в Лисабон

Go down

Погребан ли е наистина Васко да Гама в Лисабон

Писане by Георги on Вто 06 Сеп 2016, 07:49

15-16 век, времето на Великите географски открития. Стотици мореплаватели от Европа (основно Испания, Португалия, Великобритания и Холандия) тръгват по света и откриват редица земи непознати до тогава за европейците. Те донасят обратно злато и скъпоценни камъни, подправки и екзотични растения. Великите географски открития донасят просперитет за Стария континент, но за коренните жители на далечните страни носят само болести, мизерия и робство.

Един от великите мореплаватели на онова време е Васко да Гама (познат и като Вашку да Гама). Кога точно е роден се спори - през 1460 или 1469 година. Родното му място е Синиш, рибарско селище и едно от малкото пристанища в Алентежу на югозападния бряг на Португалия. Той е третият от петимата синове на Ещевау да Гама и Изабел Содре. През 1480 година Вашку да Гама се присъединява към Ордена на меча на Сантяго, в който членува и неговия баща. През следващата година магистърът на ордена наследява португалския трон като крал Жуау II, което дава добри възможности за кариерата на членовете. През 1492 година кралят възлага на Вашку да Гама мисия до Сетубал и Алгарви.

Васко да Гама остава в историята с двете си експедиции до Индия и откриването на морски път към тази страна. Умира на 24 декември 1524 г. в индийския град Кочин, след като за трети път заминава за Индия. Погребан е в църква в този град, построена през 1503. 14-години след смъртта на известния мореплавател, португалският крал решава, че тленните му останки трябва да бъдат върнати в Португалия. Изпратена е експедиция, която да ексхумира тялото и да го докара в Лисабон. И тук започват съмненията. Според някои гробът е бил празен, вероятно тялото и всичко останало е било отнесено от обирджии. Други пък мислят, че тялото на Вашку да Гама е подменено по някаква причина през тези 14 години. Може гробът да е осквернен като отмъщение за бедите, които откриването на морски път за Индия донася на хората там.

Дали е имало тяло или не в гроба е спекулация, но е факт, че експедицията връща нечии тленни останки в Португалия. Може би не са посмели да се върнат без нищо при краля и като са видели, че гробът е празен, са изнамерили нечие друго тяло?

Днес в индийския град Кочин празният гроб и църквата продължават да са посещавани от туристи и са местна атракция.Експедицията се завръща в Португалия и Вашку Да Гама е погребан за втори път, сега в манастира Жеронимуш в Лисабон. Именно тук през 1497 Васко да Гама и спътниците му са прекарали в молитва нощта преди отплаването към Индия (първа експедиция). Днес манастирът е паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО и привлича много посетители.

Гробницата на Вашку Да Гама:Дали някога останките на легендарния мореплавател ще бъдат отново ексхумирани и дали учените ще могат да разберат наистина ли неговото тяло е погребано в манастира в Лисабон?

http://misterika.blogspot.bg/2016/09/blog-post_6.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите