Гърбатите китове по целия свят са започнали да спасяват животни от косаткит

Go down

Гърбатите китове по целия свят са започнали да спасяват животни от косаткит

Писане by Георги on Съб 10 Сеп 2016, 07:42

Учените са озадачени от наглед алтруистичното поведение, което от няколко години се проявява при гърбатите китове. А може би те винаги са се държали така, но едва сега хората го забелязват. Става въпрос за това, че гърбати китове спасяват други животни, които са заплашени от косатки.

Морският еколог Робърт Питман е наблюдавал през 2009 как група косатки се готви да изяде тюлен край бреговете на Антарктика. Хищниците успели да го съборят от леда и тъкмо да му се нахвърлят, когато се появил един гърбат кит и вдигнал върху себе си тюлена. След това му помогнал да се качи на друго парче лед. Това не е изолиран инцидент. Питман е открил поне 115 подобни случая от различни части на планетата. Гърбатите китове са се намесвали и спасявали морски лъвове, тюлени, малки сиви китове и други. Въпросът е защо го правят?

Може би поведението им не е изцяло алтруистично. Възрастните гърбати китове са достатъчно големи, за да не са удобна плячка за косатките, но малките им понякога са нападани. Може би гърбатите китове спасяват други животни като отмъщение за това.

Самите косатки също са забележителни животни, ето една по-стара статия за тях:

Дали косатките се опитват да комуникират с делфините?http://misterika.blogspot.bg/2016/09/blog-post_10.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите