Забравеното царство Лечия

Go down

Забравеното царство Лечия

Писане by Георги on Сря 05 Окт 2016, 06:24

Официално полската държава възниква около 960 г., като неин пръв владетел е княз Мешко I. Има обаче историци, които твърдят, че историята на поляците е много по-стара и се простира векове назад. Тази статия е посветена на царство / кралство Лечия (Lechia), което според официалните историци не е нищо повече от легенда, но според други учени, то наистина е съществувало. Не съм сигурен до колко правилно изписвам самото име на български, може би трябва да се произнася като Личия или дори Лекия. Както и да го пишех на български в Гугъл, резултат нямаше. Нещо върху което се замислих - може би от това наименование идва името на популярния футболен отбор Легия Варшава?

Днес в музей в Италия се пази паметна плоча на която е написано, че това е посвещение от Тиберий Клавдий да Авило Лежко, глава на кралство Лечия. Надписът е доказателство, че Римската империя е имала връзки с въпросното царство и те не са били маловажни. Съществуването на Лечия в земите на днешна Полша се потвърждава и от много други исторически документи и дори карти. Според някои сведения царството се появява много преди новата ера - около 700 г. пр. хр. Просъществува до 887 г. от н.е. като не намерих как точно е унищожено. Разказва се, че през вековете гърци, персийци, римляни, византийци и франки са се опитвали да превземат части от Лечия, но без резултат.

Лечия се споменава в 13 от 23 средновековни хроники посветени на Полша. Царството присъства и в различни други писмени източници - римски и дори османски (където е използвано името Лечистан).

Нима всичко това е лъжа и измислица?Защо днешните историци така усилено отричат съществуването на Лечия? Изглежда това започва през 18-19 век. По онова време Полша е раздробена държава. В резултат на серия войни през 1772, 1793 и 1795 страната е разделена между Германия (на свой ред доста необединена по това време), Русия и Австрия. Австрийците не правят особени опити да пренапишат историята, но германците и руснаците го правят. Те се опитват да изтрият всякакви ранни исторически сведения и официално историята на Полша започва през 10 век, когато е наложено и християнството. Един вид тази религия е това, което създава полската държава. Така завоевателите са се надявали да отслабят всякакви национални въжделения - "вие сте християни и винаги сте били, ние също сме християни, защо се бунтувате". Всякакъв опит да се търси полска народност преди покръстването се приема с враждебност и с опасения, че може да доведе до национално самоосъзнаване и надигане.

Така разказани, нещата звучат доста логично и съм склонен да повярвам в реалното съществуване на Лечия. Дали обаче всичко не е измислица? Не намерих много информация за това царство извън оригиналната статия от която превеждах, дори в Уикипедия няма нищо (всъщност в енциклопедията има статия, но тя е за вид паяк, нарочно ли е кръстен за да привлича търсенията относно кралството?). Това ми се стори странно. Когато нещо се смята за легенда, то пак има статия в Уикипедия за него, просто пише, че е мит. Сега няма дори това....

http://misterika.blogspot.bg/2016/10/blog-post_5.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите