Радио кула предизвиква "паранормална" активност

Go down

Радио кула предизвиква "паранормална" активност

Писане by Георги on Пон 17 Окт 2016, 06:29

Попаднах на нещо много интересно, което би могло да обясни поне някои случаи на полтъргайст и подобна паранормална активност.

Саквил е град намиращ се в канадската провинция Ню Брънзуик. Близо до него, на границата на тресавищата Тантрамар са се намирали няколко 120-метрови радио кули, издигнати още по времето на Втората световна война. Кулите са излъчвали многоезичните програми на Радио Канада Интернейшънъл (RCI) предназначено да достигне до целия свят, както и Радио Свободна Европа излъчвано по времето на Студената война.

Аманда Доун Кристи (Amanda Dawn Christie) е местен човек на изкуството. Тя, както и много други, е възхитена от региона и решава да заснеме кратък експериментален филм. Това и отнема 7 години и е споходена от не един и два проблема, освен това първоначалната ѝ идея за филма е съвсем друга. В началото Кристи мисли кулите да бъдат заснети като част от пейзажа и да се акцентира върху панорамата на района. Това обаче се променя, когато започва да чува странни истории от съгражданите си.Снимките на филма започват през 2009. Артистката решава да си направи малко аматьорско радио в основата на което е желязна тръба от държалка за тоалетна хартия. Почти веднага тя улавя радио предаване на италиански (кулите излъчват многоезична канадска програма). Жената е впечатлена от това, но скоро разбира, че преживяването ѝ въобще не е уникално. Много хора в радиус от 50 километра са улавяли радио излъчвания от техните домашни уреди като хладилници, тостери, дори от кухненските мивки са се носели гласове. Това променя първоначалният план на Аманда, сега тя решава филмът да е посветен на преживяванията на съгражданите ѝ, лентата получава и подходящото заглавие "Spectres of Shortwave" (Призраци на къси вълни).

Постепенно се разпространява мълвата, че Аманда Кристи снима филм и хора започват да я спират на улицата или в супермаркета и да и разказват за собствените си преживявания. Оказва се, че много деца са се страхували да остават сами в къщите си, защото примерно са чували гласове от мазето и са мислили, че това е дух или демон. В някои къщи лампите и електрическите уреди са светвали и угасвали сами. Има дори хора, които твърдят, че радио излъчванията са им влияели на сънищата - започнали да сънуват на "други езици", каквото и да значи това.

Междувременно случайно или не Аманда Кристи започва да е преследвана от всякакви проблеми. Тя закупува оборудване на стойност 20 000 долара, което заснема филми на стандартна 35 мм лента. Само 6 месеца по-късно тази технология е масово изоставена и зарязана от Холивуд и на практика всички по-големи и по-малки производители на филми. Всичко живо се насочва към дигиталните филми. В Канада едно след друго затварят студиата, в които може да се редактира 35 мм филм. Кристи е изправена пред опасността да заснеме нещо, което после да няма къде да обработи. Не стига това, ами властите обявяват, че смятат да закрият и дори разрушат кулите през 2014. Времето на Аманда изтича.

Все пак тя се справя със задачата. Когато ходи до магазина, винаги си носи аудио-рекордер, за да запише всяка история, която някой човек е готов да и разкаже, освен това преминава на цифрова видео техника, а в свободното си време обикаля с камера блатата около кулите (често посред нощ). Дори успява да си издейства разрешение от властите да изкачи една кула.

Миналият месец септември филмът на Аманда Кристи е бил представен на филмовия фестивал Atlantic Film Festival в Халифакс, Канада. Бих го изгледал с интерес, ако ми попадне.

Ето днес какво е останало от контролната зала на кулите:Малко размисли от мен. Мога да приема историите за това, че от железните кухненски мивки са се чували гласове и за това е било виновно радиото. По-трудно ще повярвам, че радиовълните са виновни за самоволното светкане и гаснене на лампите. Дали все пак някои от случаите не са били истинска паранормална активност прикрита зад тривиалното обяснение? Ще ми се да разбера дали има нови подобни случаи на гласове и изключващи се уреди след 2014 г., когато кулите са спрели да действат. За жалост в оригиналната статия не се казва нищо по въпроса, нейния акцент е поставен върху филма на Аманда Доун Кристи, а не върху историите, които той описва.

Друго което трябва да напомня. Историите с полтъргайсти датират от много преди изобретяването на радиото, така че нека скептиците да не бързат да се радват, че са открили обяснение за този свръхестествен феномен.

http://misterika.blogspot.bg/2016/10/blog-post_17.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите