Котка (с. Черноглавци, Шуменско)

Go down

Котка (с. Черноглавци, Шуменско)

Писане by Георги on Чет 27 Окт 2016, 05:32

Продължавам със статиите посветени на наближаващия Хелоуин, а какво по-добро от една история от България. Тя е записана през далечната 1987 от фолклорист обикалящ селата на страната. Намерила е място в книгата "Невидими нощни гости" (издателство Наука и изкуство, 1994). В увода изрично се казва, че не можело демоните да се наричат "свръхестествени същества", защото не съществували реално тоест не са същества. Всичко било фолклорни измислици. За някои от описаните истории може да се приеме до голяма степен, че са такива, те приличат на приказка ("имало едно време в наше село змей"). Други обаче са се случили пряко на разказващия. Сигурен съм, че има нещо вярно в тях.

***************

Вечер, когато ходех на джамията, на връщане, покрай селото имаше много орехови дървета. И тогава месечината ту се гмуркаше в облаците, ту се скриваше, ту се появяваше. И кога погледнах към синура, видях една котка. А аз се движа по средата на пътя. Аз вървя, вървя и гледам с извърната глава, пък и по-нататък имаше едни храсти. Там имаше един разклон и още по-страшно става. И котката продължава да ме преследва отстрана на пътя. Аз вървя и котката продължава да върви странично. Ризата ми набъбна от пот и от страх. Точно на разклона се спря и насочи погледа си към мен. Добре, че беше в края на селото и там имаше лампи. Отидох си, но потта от мен тече. Жената пита:

- Какво ти става, защо си пребледнял?
- Не ме питай! Отвори вратата, пък после ще ти кажа!
- Ти си прекарал някакъв страх!
- Аз го прекарах, но мълчи сега! Дай да си лягаме!

На другия ден пак отидох в джамията и попитах старците, казах:

- Съседи, от толкова години работя в този район, такова чудо не ми е идвало на главата.

Те питат:

- Какво е станало?

Така и така, разказах случая с котката. Те ми отговориха:

- Вярно е, от едно време се появява такава котка, но тя не винаги излиза. Има си определено време, когато се появява, но пакости не прави.

Не го знам какво е, лъжа ли е, истина ли е, дявол ли е, но има страх.

http://misterika.blogspot.bg/2016/10/blog-post_27.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите