Призраците от Полет 401

Go down

Призраците от Полет 401

Писане by Георги on Пон 14 Ное 2016, 05:53

Наскоро обаче един читател ми припомни за него и ето, че дойде времето да му посветя по-подробна статия.

29 декември 1972. Самолет Локхийд L1011 (на снимката) на Истърн Еърлайнс изпълнява полет 401 от Ню Йорк до Маями. На борда му има 163 пътници и 13-членен екипаж. L1011 (N310EA) е едва на 4 месеца, този модел самолети, известни и като "Тристар" са едни от най-модерните за времето си.Полетът е към своя край и екипажът се подготвя за кацане като спускат колесниците. Тогава обаче пилотите забелязват, че една от индикаторните лампички не свети. Капитан Робърт "Боб" Лофт смята, че просто самата лампичка е изгоряла, а колесникът е спуснат. Първи офицер Албърт Стокстил се заема със смяната ѝ, а бордовият инженер Доналд "Дон" Репо слиза в пространството в дъното на самолета (известно като "адската дупка"), за да провери дали наистина колесникът е спуснат. Никой не забелязва, че в суматохата автопилотът се е изключил. Самолетът се разбива в блато пълно с алигатори.

Много от хората загиват на място. Други известно време са все още живи, но заради труднодостъпния терен спасителните екипи се забавят и мнозина умират от раните си. Стокстил умира на място, Репо и Лофт преживяват първоначалния сблъсък, но малко по-късно умират. Общо загиналите са 101.

Най-трагичното от всичко е, че колесникът е бил спуснат, действително просто лампичката е била изгоряла. Тя обаче отвлича вниманието на екипажа и в крайна сметка се стига до ужасната катастрофа. Всичко заради една шибана крушка....

Останки от Полет 401:Макар по-голямата част от N310EA да е унищожена, някои части от самолета са достатъчно добре запазени, като бордовата кухня. Истърн и Локхийд решават да ги вложат в нови самолети.Един от тези самолети е N318EA. По странно съвпадение неговият първи полет отново ще е между Ню Йорк и Маями, годината е 1973.

Сред пътниците е и един от вицепрезидентите на Истърн Еърлайнс. Като ВИП персона той има право да се качи по-рано от другите на борда. Докато се насочва към седлото си в първа класа, той вижда капитан от компанията облечен в пълната униформа на пилот. Спира се и известно време разговаря с него. В един момент обаче осъзнава, че това е загиналият Боб Лофт. Привидението веднага изчезва, а шашардисаният вицепрезидент се втурва да намери някой от истинския екипаж. Целият самолет е претърсен, но никъде не е открит мистериозният капитан.

След няколко месеца самолетът е отново на летището в Ню Йорк. Когато екипажът се качва на борда, те с изненада виждат, че там вече се намира един пилот. Не се досещат, че това е Лофт и го заговарят. Внезапно той изчезва пред очите им. Полетът е отменен, защото екипажът е толкова ужасен, че е опасно да продължат.

При друг случай, един инженер се качва на борда на самолета за да извърши предварителните проверки. Той с изненада вижда, че един пилот вече е заел мястото си в кабината. Почти веднага разпознава мъртвия Дон Репо. Привидението му казва "не се тревожи, аз вече извърших проверките", след което се стопява във въздуха.

Няколко седмици по-късно един пилот проверява инструментите преди полет от Маями до Атланта. В отражението на стъклата вижда лицето на Репо. Живият пилот ясно чува думите "никога няма да има друга катастрофа на L1011. Ние няма да го допуснем."

При друг полет N318EA лети от Атланта до Маями. Екипажът ясно чува тропане идващо от "адската дупка". По това време историите за призраците на борда на самолета вече са се разнесли и никой не иска да отвори капака. Думкането обаче продължава и най-накрая отварят шлюза. От другата страна ги гледа Дон Репо, той е на мястото, на което е бил по време на катастрофата на Полет 401.

Не само екипажите летящи на самолета и наземният обслужващ персонал са виждали някой от двата призрака. Случвало се е и на пътници. Те естествено не са могли да разпознаят Репо или Лофт, но след като са им показвали снимки на двамата, те са казвали, че именно тях са видели.

Мълвата за привиденията се разчува. Компанията Истърн естествено се мъчи да прикрие и омаловажи тези истории. Съобщения, рапорти и оплаквания обаче стигат и до независимата инспекция за безопасност на полетите. От там смятат случващото се за важно, защото съобщенията са подадени от пилоти и екипаж на които може да се има доверие.

На мен лично ми е интересно как разни скептици, "рационално" мислещи люде и "хора на науката" ще обяснят тези доклади. Въпросната сбирщина много обича да разправя, че всички истории за духове, НЛО и извънземни са измислици на психически нестабилни хора или измамници. Малко трудно ще нарекат група пилоти "психари" и "лъжци" след като всеки ден на тях им е поверен живота на стотици хора.

Най-сериозната призрачна проява на борда на N318EA се случва при Полет 903 от Ню Йорк за Мексико Сити. Една стюардеса топли храна в микровълновата фурна в кухненското помещение, което е от оригиналния Полет 401. Тя вижда лицето на Репо в стъклото на печката. Ужасена, жената се втурва извън помещението и довежда още една стюардеса и бордовия инженер. Лицето на Репо продължава да се вижда, но сега сякаш той се опитва да каже нещо. И тримата ясно чуват глас, който казва "гледайте за пожар на самолета".

N318EA успешно стига до Мексико Сити, но на връщане действително има проблеми и дори се появява огън в двигателя. За щастие всичко свършва благополучно, но мълвата взима застрашителни размери. Много екипажи отказват да летят на самолетите, в които има части от фаталния Полет 401. Вместо това, точно на обратното, появяват се много паранормални изследователи, които настояват да претърсят самолетите за свръхестествена активност. Истърн естествено отклонява молбите им, но съм сигурен, че поне някои от тези "изследователи" са се казвали на борда на N318EA като обикновени пътници закупили си билет, с надеждата да зърнат и дори да говорят с привиденията.

Постепенно частите взети от Полет 401 са подменени с нови и наблюденията на духовете на Боб Лофт и Дон Репо престават. Те обаче си спазват обещанието и не позволяват да има нова катастрофа със самолет "Тристар" до края на службата им.

Лофт и Репо:На описаните събития е посветен цял игрален филм, нарича се "The Ghost of Flight 401" (1978). Има го качен в YouTube:http://misterika.blogspot.bg/2016/11/401.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите