Художествена измислица ли е Марко Поло?

Go down

Художествена измислица ли е Марко Поло?

Писане by Георги on Вто 29 Ное 2016, 05:04

Нещо, което ме изуми като го прочетох. Винаги съм си мислил, че Марко Поло е реална историческа личност и най-вероятно той е такава, но си струва да се замислим.

Марко Поло (на италиански: Marco Polo) (15 септември, 1254, Венеция, Италия или Курзола, Венецианска Далмация – днес Корчула, Хърватско – 8 януари, 1324, Венеция) е венециански търговец, пътешественик и откривател, който заедно с баща си Николо и чичо си Матео пропътува Пътя на коприната до Китай и се среща с великия хан на Монголската империя – Кубилай хан (внук на Чингис хан) в Шанду. Дава първите сведения за остров Сипангу или днешна Япония. Неговите пътешествия са описани в книгата „Милионът“ (на италиански: Il Milione) или „Пътешествията на Марко Поло“ от Рустикело да Пиза. (Wikipedia)Има хора, които поставят под съмнение реалното съществуване на пътешественика Марко Поло. Нека направим една аналогия с книгата "Мизъри" на Стивън Кинг. Ако някой не знае, че той е автор на художествени романи, би си помислил, че описаното в тази книга е преразказ на реални събития. В "Мизъри" психически неуравновесена жена на име Ани Уилкс взима за заложник писател на име Пол Шелдън и чрез изтезания го принуждава да пише. Ако читателят желае да провери достоверността на историята, той може да провери архивите и действително ще намери няколко хора носещи името Пол Шелдън и живеещи в Мейн, американският щат в който се развива действието в "Мизъри". Двама от тях дори са писатели. Освен това в Мейн има и е имало жени носещи името Ан Уилкс. Няма да е изненада, ако се намерят данни, че поне една от тях е имала психически проблеми. Всичко това може да наведе читателят на мисълта, че Пол Шелдън е разказал случилото се с него на Стивън Кинг, който е описал историята в книга. Някои по-скептични читатели обаче няма да бързат с изводите. Те ще проверят стари броеве на вестници и няма да открият никъде тази сензационен случай. Ще прегледат и другите книги на Кинг и ще се убедят, че той не пише документални творби, той пише художествени романи.

Е, защо тогава масово приемаме, че написаното от Рустикело да Пиза за Марко Поло е истина?Един бърз поглед върху творчеството на Да Пиза ще ни покаже, че той основно е съчинявал измислени рицарски романи, сред които най-известният е "Романсът на Крал Артур". Според легендата генуезците хвърлят Рустикело в затвора през 1284 г. Твърди се, че след няколко години, когато почва поредната война между Генуа и Венеция, в същия затвор е заточен и Марко Поло. Именно там знаменитият мореплавател бил разказал за своите приключения на Да Пиза. Един интересен факт - няма никакви исторически и документални сведения, че който и да е от двамата - Рустикело или Марко Поло е бил някога затварян в този зандан.

Е, съществувал ли е Марко Поло наистина?

http://misterika.blogspot.bg/2016/11/blog-post_29.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите