Странна римска находка в Швейцария

Go down

Странна римска находка в Швейцария

Писане by Георги on Вто 06 Дек 2016, 05:40

Виндиш е швейцарска община, която се намира в кантона Ааргау. Наскоро археолозите са направили интересно откритие там. Става въпрос за глинен съд с 22 маслени лампи, всяка от която на свой ред съдържа по една монета. Учените смятат, че съдът е закопан преди близо 2000 години, по времето, когато в района се е намирал римският легионерски лагер Виндониса.Малко история. Според повечето историци Виндониса е основан през 15 г. от н.е. До 44 или 45 г. в него е разквартируван прословутият легион XIII Гермина. Той е основан през 57 г. пр. н.е. и взима участие в много битки. На 10 януари 49 г. пр. н.е. Юлий Цезар преминава Рубикон именно с този легион. XIII Гермина просъществува до към 5 век от н.е.

След XIII Гермина във Виндониса е настанен легион XXI Рапакс. Лагерът се сдобива с каменни укрепления, до тогава всичко е било от дърво. През 69 г. войните от тази армейска част ограбват и опустошават земите наоколо и затова той е сменен с легион XI Клавдия. Този легион остава там до 101 г., след това Виндониса става гражданско селище. През 4 век се сдобива и със замък.

Останките на римския амфитеатър на Виндониса:В тази швейцарска община и преди са правени археологически открития, но нищо подобно досега не е откривано. Защо е трябвало да се поставят монети във всяка лампа? Според някои учени това може да е било погребална урна. Човешки останки не са открити обаче в нея, а само обгорели кости от животни. Самите лампи са декорирани с различни мотиви - на една се вижда богинята Луна, на други има гладиатор, лъв, паун и дори еротична сцена. Монетите са бронзови и са нямали особена стойност. Датирани са около 66-67 година, тоест това е най-ранното възможно време в което глиненият съд може да е закопан.Учените са озадачени, надяват се да открият още артефакти, които да хвърлят повече светлина върху тази загадка.http://misterika.blogspot.bg/2016/12/blog-post_6.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите