Феноменът на изчезващите предмети

Go down

Феноменът на изчезващите предмети

Писане by Георги on Чет 05 Яну 2017, 05:33

Почти всеки е имал такива моменти - ключовете оставени на масата ги няма, картата за градския транспорт е изчезнала от джоба ни, а очилата, които само преди минута сме свалили, вече не можем да намерим. В повечето случаи има съвсем рационални обяснения на този феномен и те обикновено са свързани с това как функционира нашият мозък и нашето съзнание. Само ни се струва, че картата трябва да е в джоба ни и мистериозно е изчезнала от там, забравили сме, че всъщност вчера сме излизали с друго сако и тя е там. Ако пък живеем с повече хора, тогава може те да са взели или преместили нещо. Домашните и дивите животни също често вземат предмети. Дали обаче всички случаи са такива? Нека не бъдем категорични, нека допуснем, че има 1 процент (или дори едва 0.01 процента) по-трудни за обяснение изчезвания на предмети.

Тони Джинкс е австралийски невролог и психолог, който освен това има и сериозен интерес към паранормалното. Специално феноменът на изчезващите предмети до толкова го е впечатлил, че е написал цяла книга посветена на него. Като истински учен той започва с класификацията на изчезванията.

"Отлитането" (flyaway) е когато даден предмет изчезне и повече никога не се появи.

"Разходка" (walkabout) - предметът изчезва от едно място и се появява на друго.

"Завръщане" (comebacks) - един предмет изчезва от едно място и се появява отново на същото място, но след време.

"Изненада" (turn-up) - намираме наш предмет, който не сме установили да е изчезвал, на неочаквано място. Примерно виждаме картата за транспорта в шкаф в кухнята, а досега сме си мислили, че тя стои прибрана на сигурно място в портфейла ни.

"Довяване" (windfall) - появява се неочаквано предмет, който не е наш и идея си нямаме от къде се е взел.

"Размяна" (trade-in) - един предмет изчезва и друг се появява на негово място.

Джинкс е събрал цели 385 такива случаи. Нещата, които най-често изчезват са (в низходящ ред):

Украшения, храна и напитки, ключове, дрехи, компютърни пособия, декоративни предмети, прибори, малки домашни пособия, книги и списания, играчки, незначителни дрънкулки, пари, телефони, сувенири, дистанционни за телевизори, очила, инструменти и строителни материали, кредитни и други карти, лекарства, цигари, джойнтчета и други дроги (кой ли пък се е осмелил да разкаже на учения, че това му е изчезнало), портмонета и портфейли, различни медийни носители (CD-та), произведения на изкуството, спално бельо, музикални инструменти, орнаменти и на последно място - мебели.

Повечето от описаните по-горе предмети са малки по размер и е нормално лесно да се загубят. Видна е липсата на автомобили, перални и хладилници в списъка.

Кометар Г.Б: Четейки списъка не мога да не си помисля, че за някои изчезвания може да имат вина просто обирджии и ловки крадци вмъкнали се незабелязано и не оставили никакви следи.

В книгата си Джинкс заявява, че повечето случаи вероятно се дължат на триковете, които ни прави собствената ни памет. Все пак е учен, нормално е да каже това. Но чест му прави, че дори и като учен, разглежда и паранормални обяснения.

Паралелни вселени, телепортация, червееви дупки в пространството, по-висши измерения и т.н. Всъщност всичко това не се отрича изцяло от теоретичната физика, дори много от тези неща се смятат за реални и се очаква през следващите десетилетия да бъдат потвърдени експериментално. Но преобладаващото виждане е, че те се проявяват на квантово микро ниво. Възможно ли е да се видят и в нашия макро свят?

Замислих се, досега почти не съм получавал читателски истории свързани с изчезнали предмети. Да, тези случки не са толкова вълнуващи като това да видиш НЛО или някакво странно създание. Но все пак, ако имате такива истории напишете коментар под статията или ми драснете някой ред.http://misterika.blogspot.bg/2017/01/blog-post_5.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите