"Кюриосити" откри вода на повърхността на Марс

Go down

"Кюриосити" откри вода на повърхността на Марс

Писане by Георги on Вто 14 Апр 2015, 15:34

Марсоходът на НАСА “Кюриосити” е открил първото доказателство за течна вода на Марс, което е стъпка от епохално значение при търсенето на минал живот на червената планета, отбелязват световните информационни агенции.

Ниското атмосферно налягане на Марс, смяташе се досега, означава, че водата директно преминава от твърдо в газообразно състояние, без да преминава през течна фаза, както се случва на нашата планета.

Въпреки това марсоходът е открил доказателство, че особено през студените нощи, тънки слоеве (по-скоро солена) вода могат да се образуват на повърхността на планетата като скреж или слана, а след това се абсорбират в почвата, след което се изпарява отново с изгрева на Слънцето.

Наличието на специфична сол – калциев перхлорат – открита от “Кюриосити”, е от ключово значение.

„Когато падне нощта, някои от водните пари в атмосферата се кондензират на повърхността на планетата като скреж (слана), но калциевият перхлорат е много абсорбиращ и образува солен разтвор с водата, така че точката на замръзване се понижава и скрежта може да се превърне в течност”, пише Мортен Бо Мадсен, един от водещите изследователи, в статия, публикувана в Nature Geoscience.

Обаче учените посочват, че те говорят за следи от количества вода, които не са достатъчни, за да се поддържа дори микробен живот. А силно променливите температури и високата радиация на червената планета все пак правят околната среда враждебна за живите организми./ News.bg

http://chronicle.bg/kyuriositi-otkri-voda-na-pov-rhnostta-na-mars/

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите