Марсиански истории

Go down

Марсиански истории

Писане by Георги on Чет 02 Мар 2017, 05:21

След най-дългата поредица досега в блога (Обзор 2016), идва една доста по-кратка серия от 5 тематични статии. Те са посветени на Марс и на различни неща свързани с тази планета пленила въображението на хората от не една епоха.

Марсианското съобщение

Декември 1900, от Марс се излъчва светлинен лъч, който е наблюдаван в обсерваторията Лоуел в САЩ. Вестниците веднага започват да спекулират, че това е опит за контакт от страна на марсианците. Самият Никола Тесла вярва в това и посвещава немалка част от живота си в търсене на начин за осъществяване на "междупланетна телеграфия".Интелигентните марсианци

Годината е 1906 и в западните общества цари широкоразпространеното мнение, че марсианци наистина съществуват и дори са интелигентни. Тази идея не е споделяна само от хора с богато въображение, но и от редица учени. Мнозина от тях смятат, че жителите на Марс са по-умни от нас, живеят два пъти по-дълго от хората и са надарени с невероятна сила.

Днес, повече от век по-късно, може до голяма степен да кажем, че тези вярвания са меко казано недоказани (а ако сме крайни скептици, ще кажем, че са направо грешни). Не ме учудва обаче, че обикновени хора, журналисти и дори учени са вярвали в нещо толкова спекулативно като съществуването на "малки зелени човечета", изглежда всяко време си има своите заблуди. Може би след още 100 години хората ще четат за днешното човечество и ще се чудят как сме вярвали на днешните глупости - като например, че едно дребно човече, метър и шейсе, е велик лидер и може да оправи всички проблеми на Земята.

http://misterika.blogspot.bg/2017/03/1.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Марсиански истории

Писане by Георги on Съб 04 Мар 2017, 08:16

Търговия с Марс

В първата статия от поредицата писах как през 1906 силно се е вярвало в съществуването на интелигентни марсианци. През 1909 тази вяра продължава да е все така силна и дори преминава границите на рационалното. Вече не се говори, че просто има марсианци, обсъждат се варианти как да се прави търговия с тях, изглежда в Германия особено много са проявявали интерес към този въпрос.

Един от предложените варианти е включвал изстрелването на запечатан цилиндър със стоки към Червената планета. На свой ред марсианците е трябвало да връщат на обратно цилиндъра напълнен с предлагани от тях неща.

По същото време се е появила и една друга идея - да се пробие дупка в Земята от единия до другия ѝ край. Слънчевите лъчи е трябвало да преминават през дупката и да се виждат на Марс. Като периодично закриваме и откриваме дупката сме щели да пращаме сигнали на марсианците - нещо като светлинен морзов код. Жалко, че не са почнали навремето да работят по тази идея - щеше да е забавно като стигнат до лавата.

Марсианците като Нордикс

Ако следите блога от достатъчно дълго време, би трябвало да знаете кои са Нордикс. Това са предполагаемите извънземни, които почти напълно приличат на хора и то не на какви хора, а на скандинавци. Високи, с бяла кожа, светли очи. Появяват се в НЛО-историите някъде около 50-те години на ХХ век. Оказва се обаче, че подобен външен вид е свързван и с марсианците.

През 1912 излиза материал в един вестник, в който са описани възгледите на директора на Френското ботаническо общество, мосю Едмонд Перие. Той директно оприличава марсианците със скандинавците. Според него те са високи заради по-слабата гравитация на Марс. Имат големи сини очи и почти изцяло бяла коса. По някаква причина нямат обаче врат или талия.

Случайна ли е приликата между марсианците описани от Перие и нордиците появили се няколко десетилетия по-късно?

http://misterika.blogspot.bg/2017/03/2.html_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Марсиански истории

Писане by Георги on Пон 06 Мар 2017, 05:16

Марсианските канали

Може ли да подготвям поредица за Марс и да не спомена прословутите "канали"? В началото на ХХ век астрономи по света твърдят, че виждат канали на Червената планета. През 1912 дори се появява новината, че един от тези канали си е удвоил ширината, това се е случило за едва няколко седмици и според мнозина, това е поредното доказателство, че има интелигентен живот на Марс.

Най-запаленият поддръжник на идеята, че на Марс има канали е Пърсивал Лоуел, американски бизнесмен, писател, астроном. Според неговата теория планетата Марс все повече пресъхва и марсианците са прокопали тези канали, за да транспортират вода от ледените шапки към екватора.

През следващите години и десетилетия никой повече не вижда канали на Марс. Това за мен остава една голяма загадка. Нима всички, които твърдят, че са ги видели в началото на ХХ век са се самозаблудили?Паниката

Може ли да подготвям поредица за Марс и да не спомена за радиопредаването на Орсън Уелс? През 1938 в САЩ се излъчва радиопиесата "Война на световете", която е базирана на едноименната новела на Хърбърт Уелс. Тя предизвиква известна паника сред населението, някои американци не разбират, че това е драматизация и наистина си мислят, че марсианците са ни нападнали.

През 1949 същата пиеса се излъчва на испански и в Еквадор.Тук паниката е много по-силна, а когато хората разбират, че "нашествието" не е истина, се насочват към сградата, от където се е излъчвала пиесата. Предизвикват пожар и размирици, пристига армията (включително и с танкове). Загиват 15 човека.

http://misterika.blogspot.bg/2017/03/3.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Марсиански истории

Писане by Георги on Сря 08 Мар 2017, 06:10

След Розуел

Прословутият инцидент "Розуел, Ню Мексико, САЩ" се случва през 1947. Счита се, че той дава началото на съвременната уфология. От предишните статии в поредицата се вижда, че преди 1947 хората са свързвали всичко странно в небето и космоса с Марс. След Розуел обаче за всякакви подобни феномени са обвинявани Нордикс, сивите, рептилите и т.н.

И въпреки всичко марсианците не отмират без бой. През 1950, отново в прословутия щат Ню Мексико, група ловци намират паднала странна сфера от дуралуминий. Пичовете веднага си помислят, че това е кораб дошъл от Марс. Властите изземат обекта и съобщават, че вътре в него са намерили "нещо приличащо на пластмасова саксия пълна с безформени найлонови парчета, евтин будилник и три пакета съдържащи филмови ленти подобни на използваните от центъра за атомни изследвания". Заключението е, че това е обект със земен произход и вероятно е използван за изследване на стратосферата. Поне това е официалната версия. До колкото разбирам ловците не са отворили сферата и не могат да кажат дали в нея наистина е имало тези неща. Историята за будилника и пластмасовите боклуци се разпространява от властите - на доверие.

Добре дошли в Австралия

Четири години по-късно, през 1954, в Австралия има вълна от наблюдения на НЛО. Хиляди хора виждат странни обекти в небето. Интересното е, че масово се вярва, че те идват от Марс. Това мнение е се споделя дори от астрономи и военни летци.

http://misterika.blogspot.bg/2017/03/4.html


_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Марсиански истории

Писане by Георги on Пет 10 Мар 2017, 05:23

Франция, 1954

Това се случило на един френски селянин. Докато си вървял по пътя, внезапно той бил отнесен от вятъра и захвърлен парализиран на земята за цели 10 минути. През това време видял как две бледи сини светлини се приземяват. След малко над човека застанало странно същество с две зелени светлини от двете страни на главата си. Скоро светлините изгаснали и създанието се отдалечило.

Когато фермерът се съвзел, той отишъл в полицията и разказал за срещата си с "марсианеца". Полицаите претърсили мястото и установили, че земята е разровена там. Стъпки обаче не намерили.Марсианец в Шотландия

Предишната история, както и двете истории от предишната статия от поредицата са просто типични срещи с извънземни и НЛО, за които хората са решили, че идват от Марс. Следващата не е такава, тук самият "извънземен" твърди, че е марсианец. Дали обаче някой не лъже? Може би съществото идва от далечна галактика и лъже, че е от Марс? А може би цялата история е измислица, обърнете внимание на това какъв е по професия е очевидецът.

Случаят отново е от 1954 година. Писател на име Кедрик Алихам се разхождал сред природата. Видял как наблизо каца летяща чиния и от нея излиза извънземен с доста земни черти - кафява коса и добър загар на кожата. Създанието носело костюм наподобяващ средновековна ризница. Някак си то можело да разговаря с Алихам. Обяснил му че идва от Марс и че междупланетните пътувания са много популярни сред населението на Марс и Венера.

http://misterika.blogspot.bg/2017/03/5.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Марсиански истории

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите