Паранормалното на помощ

Go down

Паранормалното на помощ

Писане by Георги on Пет 03 Мар 2017, 09:19

Странните необясними прояви са сравнително редки. В повечето случаи, когато се сблъскаме с нещо паранормално, то предизвиква у нас голямо учудване или страх. Има и малък брой истории, в които хора пострадват по един или друг начин - особено ако става въпрос за среща със свръхестествени същества. Има обаче и случаи при които паранормалното е помогнало. Чисто съвпадение ли са те? Самозаблуди и недобри спомени? Не вярвам всичко да може да се обясни толкова лесно.

Карл Юнг е известен психолог, който изключително много се е интересувал от съвпаденията. Това е една случка разиграла се веднъж по време на оживен спор с неговия колега Зигмунд Фройд, друг много известен психолог. "Оказана помощ" е силно казано, но пак това е едно добро въведение към следващите истории. Внезапно по време на караницата се чуло силно изпукване идващо от един рафт за книги. Фройд се зачудил какво е това, а Юнг веднага се възползвал като казал, че той е предизвикал шума и ще го направи отново. В този момент действително рафтът изпукал втори път.

Следващата история е разказана от американец на име Стив.

"Бе 2005 и аз ходех тогава с едно момиче, което живееше в старо здание, някогашен хотел. Тя твърдеше, че мястото е обитавано от духове. Аз се присмивах доста скептично и саркастично. Една вечер бяхме в стаята ѝ, слушахме радио предаването "Линия на любовта" и се смеехме на нещо казано от един от обадилите се слушатели. Приятелката ми бе поставила запалени свещи до леглото за по-романтично.

Внезапно паднаха три големи картини, закачени на стената. И двамата скочихме, нямаше течение в стаята, вратата и прозорците бяха затворени. Огледахме се какво може да е причинило падането на картините и видяхме, че една от възглавниците се бе наклонила настрани от леглото и бе започнала да гори подпалена от свещта. Веднага я изгасих, ако не бяха паднали картините нямаше толкова бързо да забележим огъня.

Освен това в същия този момент радиостанцията спря и вместо нея започна да свири музика от диска, който беше поставен в плейъра. Никога повече не се подиграх за паранормалните твърдения на приятелката ми."Последната история е разказана на Мика Ханкс от негов познат. Ханкс е паранормален изследовател и автор на оригиналната статия, която ме подтикна да напиша настоящия материал.

Мика бил на гости при въпросния човек и видял, че той държи на един рафт отрязана змийска глава в буркан с течност. Попитал защо. Човекът обяснил, че преди да заспи често му се случвало да дочува музика в главата си или да го спохождат полуосъзнати мисли. Една нощ обаче ясно чул глас, който му казвал, че до леглото му има змия. Човекът веднага се разбудил, скочил и наистина видял черна змия до леглото си. Домъкнал една мотика и я убил. Решил да запази главата на змията.Коментар Г.Б.: Е, помага ли свръхестественото? Надявам се, че да, защото всеки от нас е попадал в много проблемни и дори опасни ситуации и поне малко успокоение можем да получим от мисълта, че има шанс, макар и минимален, за неочаквана помощ. А иначе нека за малко вляза в ролята на скептик и да се опитам да намеря рационални обяснения и за трите случая.

Карл Юнг - случайно съвпадение, макар и от типа "едно на хиляда", може би просто е имал голям късмет, че рафта е изскърцал отново в момента, в който известният психолог е казал, че това ще се случи. Не-скептично отклонение: сам го е предизвикал с менталните си способности, макар и неосъзнато. Тогава няма да е правилно да се говори, че "свръхестествена сила" му е помогнала, а че сам си е помогнал.

Падналите картини и подпалената възглавница. Може би възглавницата не се е била подпалила преди да паднат картините. Може би в мига, в който мъжа и жената са скочили уплашени, те са бутнали възглавницата към свещта. Нямам обяснение обаче защо все пак са паднали картините и защо се е сменила музиката.

Гласът и змията. Човешките сетива са странно нещо, на подсъзнателно ниво улавяме много повече отколкото осъзнаваме. Може би заспиващият човек е дочул плъзгането на змията по пода и подсъзнанието му е изпратило предупреждение под формата на глас в главата му.

Тези дадени от мен обяснения са логични, но не твърдя, че точно така се е случило. Все пак надявайте се на "помощ отгоре", но не разчитайте на нея. Старайте се да си помагате сами, пък ако дойде и неочакван положителен бонус, още по-добре.

http://misterika.blogspot.bg/2017/03/blog-post_3.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите