Делфините и чудовищата от Лох Нес

Go down

Делфините и чудовищата от Лох Нес

Писане by Георги on Съб 11 Мар 2017, 07:57

Има хипотези, че прословутото създание от шотландското езеро Лох Нес е някакво паранормално същество - нещо като дух, нещо като тулпа или дори демон. Все пак преобладаващата хипотеза в средите на криптозоолозите и любителите на загадките е, че то е същество от плът и кръв като останалите животни на Земята, просто не е официално признато от науката. А като живо материално същество, Неси има нужда от храна, предполага се, че яде риба. През последните години рибата в езерото доста е намаляла и мнозина свързват това с липсата на нови наблюдения на Неси. Ката няма много храна, всеки животински вид се свива. Вероятно и от водните чудовища живеещи в Лох Нес не са останали много.

И все пак едно скорошно съобщение е възвърнало надеждата на криптозоолозите. Край западния бряг на Шотландия се срещат три вида делфини. Скорошно изследване е установило, че в момента популацията им е най-голяма от 1994 година насам. Делфините са топ-хищници в екосистемата. Биологията ясно казва, че щом топ-хищника е добре и има стабилна популация, то цялата система под него е добре. Няма и как да е друго.

Това радва криптозоолозите. Щом има много риба край бреговете на Шотландия, ще има риба и в Лох Нес, което пък на свой ред е добре за Неситата.

Източник

Коментар Г.Б.: Зачудих се дали логиката на оригиналната статия е вярна. Лох Нес е сладководно езеро. Това, че в морето има повече риба, значи ли, че и в него има повече? Разтърсих се в Уикипедия и мисля, че можем да направим такава връзка. Първо Лох Нес е свързан чрез Каледонския канал както с Атлантическия океан на запад от Шотландия, така и със Северно море на изток. Самият канал е построен през 1822, но още преди това Лох Нес е било свързано със Северно море чрез реката Нес. Тоест стига да са искали морски риби и други същества са можели да навлязат в езерото. А дали са искали? Да, оказва се, че океански риби посещават езерото. През есента атлантическите сьомги хвърлят тук хайвера си. През 1982 г. на дълбочина от 220 метра са намерени три подобни екземпляра. Това е и дълбочинен рекорд в британските сладки води.

Следователно може да направим следното заключение:

Много делфини в морето ===> много морски риби ===> много риби и в Лох Нес

А дали може да прибавим и "===> голяма популация от езерни чудовища в Лох Нес"? За това вече не мога да кажа нищо със сигурност. И все пак не пречи се надяваме.

http://misterika.blogspot.bg/2017/03/blog-post_11.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите