Извънземни и скорошна цензура?

Go down

Извънземни и скорошна цензура?

Писане by Георги on Чет 23 Мар 2017, 05:14

Две много интересни истории от миналия месец. Първата е свързана със много популярния (и бих казал долнопробен) сайт 4chan. Много мога да пиша за него, дори може и да съм го споменавал преди, но ще спестя дългите описания, единствено ще кажа няколко думи. 4chan е от типа "imageboard " тоест анонимни потребители могат да качват всякакви снимки ненарушаващи правилата. Естествено, случвало се е да качват и неща нарушаващи правилата, обикновено се минава известно време преди модераторите да се усетят и да ги изтрият. Но да оставим на страна снимките - самата общност според мен е доста токсична. Тя е съставена от какви ли не хора, с какви ли не възгледи, но сякаш определени групи са по-масирано представени от други. Говоря за троловете заяждащи се и майтапещи се със всичко, феновете на Тръмп, хората с явни и прикрити нацистки възгледи, начинаещи хакери, психопати, сексуално извратени личности, многознайковците и т.н. Затова избягвам да го посещавам, не е по моя вкус.

Сега споменавам 4chan, защото се твърди, че през февруари някой е качил анонимно в сайта много добра снимка на рептилоиден извънземен. Според самият потребител това същество е заснето край военновъздушната база Люк, която се намира на 15 километра в северна посока от Финикс, Аризона, САЩ. Няколко минути по-късно целият сайт става недостъпен за 40 минути. Когато 4chan отново е на линия, няма и помен от снимката. Някои потребители, които твърдят, че са успели да свалят фотография преди сайта да падне, казват че тя мистериозно е изчезнала от твърдите им дискове. Едно единствено копие не е изтрито, може би защото то е развалено. На него на практика не се вижда нищо, затова, който и да се е намесил, явно не е счел за нужно да го премахва.Кой по-дяволите има такива възможности, че не просто да свали даден сайт (което е лесно и е рутинно за ЦРУ, ФБР и другите агенции), но и да изтрие файл от компютрите на абсолютно всички хора, които са си го свалили?! Дали самите рептили не са намесени...

А може би истината е съвсем друга. Може би това е просто шега, номер. Потребителите на 4chan и преди са правили такива работи. Може няколко човека да се са се уговорили - един ще твърди, че е качил снимката, а другите ще твърдят, че са я видели, свалили и тя е изчезнала. Трудно обаче самите потребители ще блокират достъпа до сайта за 40 минути. А и защо да правят такава шега? Е, тук нямам отговор, но нищо свързано с 4chan не би ме изненадало. В началото на статията изброих какви хора посещават сайта, сега към списъка ще добавя още една група - хората без работа, които от скука се чудят какво да правят.

Втората история съдържа много по-голяма доза на достоверност, но пък не е толкова сензационна. Помните ли новината от миналия месец за новооткритите планети TRAPPIST-1? Тогава в Reddit американската агенция НАСА проведе сесия с въпроси и отговори - всеки потребител можеше да зададе въпрос. Е, изглежда обаче, че не всякакви въпроси се приемаха. Сайтът Collective Evolution също е решил да зададе въпрос на НАСА. Това е един сайт, който не бях чувал, но доколкото мога да видя е новинарска страница с лека конспиративна насоченост, леко дясна насоченост и т.н., но като цяло мисля, че става за четене и не е пълен (само) с очевидни фейк нюз, както е модно да се казва напоследък. Ето какъв въпрос са задали:

"Кога НАСА ще разкрие какво знае за извънземния живот? Бившият министър на отбраната на Канада е заявявал, че има поне 4 известни извънземни раси, които комуникират с хората. Той не е единствената високопоставена личност, и други са говорили по тази тема. Кога НАСА ще излезе с изявление? Благодаря!"

НАСА не е отговорила на въпроса, по принцип агенцията игнорира всякакви подобни неудобни или смахнати въпроси. Но в случая нещата не са се разминали само с пренебрежение. Профилът на Collective Evolution в Reddit е изцяло изтрит. Дали не са настъпили не когото трябва с този въпрос?

Хм, скептикът в мен пак се обажда. Да, вярвам, че наистина профилът на Collective Evolution в Reddit е изтрит, но не съм сигурен, че това има нещо общо със зададения от тях въпрос. Може и сами да са си го изтрили и да твърдят, че ги цензурират, за да се шуми около тях. Ето, аз не бях чувал за тях, а вече ги знам....http://misterika.blogspot.bg/2017/03/blog-post_23.html

_________________
Docendo discimus!
avatar
Георги
Главния
Главния

Posts : 1201
Join date : 10.04.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите